Moordzaak journaliste sleept voort

De kinderen van Anna Politkovskaja, de Russische onderzoeksjournalist die in 2006 voor haar huis in Moskou werd vermoord, hebben de illusie opgegeven dat de opdrachtgevers ooit zullen worden gevonden. Ze hebben zich teruggetrokken uit het proces tegen enkele verdachten, nadat de rechtbank weigerde hun bezwaren tegen de samenstelling van de jury aan te horen. „Wij hebben bijna 7 jaar gewacht, maar de staat had geen tijd een paar dagen te wachten”, aldus Vera en Ilja Politkovskaja. Ook Novaja Gazeta, de krant waarvoor Politkovskaja werkte, vreest dat de zaak niet wordt opgehelderd.

In een vorig proces is de schutter veroordeeld. Hij opereerde in opdracht. In het huidige proces staan vijf mannen terecht die hem zouden hebben geholpen. Vier van hen zijn van Tsjetsjeense afkomst. De vijfde is een politieagent uit Moskou. Allen hebben gisteren betrokkenheid ontkend.

Vermoed wordt al langer dat de ‘bestellers’ van de moord moeten worden gezocht in Tsjetsjeense kring. Politkovskaja publiceerde veel over mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië.