Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tunesische oppositieleider vermoord - duizenden de straat op

Advocate Leila Ben Debba (midden) reageert buiten een ziekenhuis na de moord op oppositieleider Mohammed Brahmi.
Advocate Leila Ben Debba (midden) reageert buiten een ziekenhuis na de moord op oppositieleider Mohammed Brahmi. Foto AFP/ Fethi Belaid

De Tunesische oppositieleider Mohammed Brahmi is vandaag bij zijn huis in de hoofdstad Tunis doodgeschoten. Dat meldt persbureau AP.

Brahmi was een Arabisch nationalist en als parlementslid deels verantwoordelijk voor het opstellen van een nieuwe grondwet. Tunesië, de plek waar de Arabische Lente begon, ondergaat een moeilijke overgang naar de democratie na de afzetting van dictator Ben Ali.

Duizenden de straat op

Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om voor het ministerie van Binnenlandse Zaken te protesteren na de moord, meldt een bron aan Reuters. Ze eisen het vertrek van de islamitische regering van het land.

De politie zou met traangas hebben gegooid naar demonstranten, volgens een verslaggeefster van Tunisia Live:

Twitter avatar Farah_SamT Farah Chaos in front of the ministry of the interior now. Clashes between the #police and protesters. Teargas. #Tunisia http://t.co/DKHUm0QYnN

Morgen dag van nationale rouw, vakbond staakt

Het parlement heeft morgen uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. De grootste vakbond van het land heeft voor morgen een algemene staking aangekondigd naar aanleiding van de moord.

Eerder crisis na moord op Chokri Belaid

De moord op Brahmi is de tweede op een oppositieleider dit jaar. In februari werd linkse politicus Chokri Belaid vermoord. Er braken hevige onlusten uit en de moord leidde tot het aftreden van de premier en een politieke crisis. De daders van de moord zijn nog niet gepakt, maar de regering gaat ervan uit dat ze uit de moslim-extremistische hoek komen.

Belaid was kritisch volger van de islamistische Ennahda-partij, de grootste partij binnen de Tunesische regeringscoalitie. Hij beschuldigde de autoriteiten ervan niet genoeg te doen tegen geweld door ultraconservatieven.

Volgens zijn familie werd Belaid geregeld met de dood bedreigd, maar weigerde hij zijn spraakmakende werk als criticus op te geven. Hij zou een dag voor zijn dood een doodsbedreiging hebben ontvangen.

“Parallellen met moord op Belaid”

Volgens Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants zijn er parallellen te zien tussen de moord op Belaid en die op Brahmi:

“Er is niet alleen een parallel in het soort man, - Brahmi zat in de coalitie waar Belaid ook deel van uitmaakte - maar ook in de moord. Allebei werden ze vermoord bij hun huis, allebei door jongens op motoren.”

Volgens Roelants zal de Ennahda-partij, die aan de macht is in het land, de schuld van de moord krijgen:

“Ze hebben ongewijzigd gelaten dat ze moslimactivisten niet hard aanpakken. De demonstranten zullen nu bewijs zien dat het op die manier uit de hand loopt.”