‘Jerommeke’ alsnog betrapt

Jeroen Blijlevens wacht ontslag bij Belkin, nu de ex-renner epo blijkt te hebben gebruikt in 1998.

Blijlevens in 2011 Foto Dijkstra

Jerommeke luidde zijn bijnaam in het peloton. Een kleine, gedrongen coureur die zich als een katapult kon lanceren. De meest succesvolle Nederlandse renner in de jaren 90. Vier massasprints won hij in de Tour, twee dagprijzen én de roze trui in de Giro, vijf sprints in de Vuelta. En als hij niet won, sloeg hij gerust een collega die in de weg reed op zijn gezicht, zoals de Amerikaan Bobby Julich in 2000 overkwam op de Champs-Elysées.

Hoewel rijdend in het ‘gouden’ epotijdperk is Jeroen Blijlevens (41) in zijn tienjarige loopbaan nooit betrapt. Ook niet nadat de Franse douane in 1998 welgeteld 104 ampullen epo in een TVM-wagen had aangetroffen. Ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en ploegarts Andrei Michailov werden tijdens die Tour Dopage opgepakt, verhoord en tijdelijk vastgezet. Maar de kopman bleef buiten schot. Epo kon (nog) niet worden opgespoord.

„Ik ben nooit gepakt en heb dus nooit gebruikt”, luidde zijn dubbelzinnige ontkenning in die jaren. Dit voorjaar heeft de ploegleider Blijlevens een convenant ondertekend waarin hij ontkent ooit iets met doping te maken hebben gehad.

De goedgebekte volksjongen uit het Brabantse Rijen is altijd stoïcijns gebleven onder het spervuur aan dopingvragen. Toen hij vermoeid van alle beschuldigingen in 1998 met zijn ploeggenoten de Tour de France verliet – niet toevallig op Zwitsers grondgebied – zei hij: „Wij zijn vogelvrij. Ik kan er niet meer tegen.”

En weg waren ze, de cowboys van TVM. Om jaren later in verschillende functies weer vrolijk rond te lopen in de karavaan. Maar na de ontmaskering van Lance Armstrong en Michael Boogerd lopen ze nu één voor één tegen de lamp. Steven de Jongh (ex-TVM en ex-Rabo) werd dit voorjaar ontslagen als ploegleider bij Sky nadat hij bij een dopingverhoor door de Britse teamleiding na diverse ontkenningen de dopingwaarheid vertelde. Servais Knaven (ex-TVM) doorstond dezelfde ‘leugentest’ en blijft (nog) ploegleider bij Sky. Zoals de omstreden ex-Raborenner Erik Dekker in vaste dienst is bij Belkin, voorheen Rabobank.

Blijlevens werd na zijn profloopbaan tv-commentator en ploegleider van Marianne Vos. Hij verhuisde met haar mee naar Rabobank. Niemand die zich afvroeg of de omstreden Dekker en Blijlevens pasten in het zerotolerancebeleid van de sponsor. Aan Belkin de taak ook op dat gebied schoon schip te maken.

    • Jaap Bloembergen