Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

‘Helft scholen negeert oproep asbestcontrole’

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu stuurt nu de inspectie af op de scholen om te controleren of er asbest aanwezig is.
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu stuurt nu de inspectie af op de scholen om te controleren of er asbest aanwezig is. Foto ANP / Evert-Jan Daniels.

Meer dan de helft van de scholen heeft nog niet gereageerd op een oproep van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te controleren of er asbest in hun gebouwen zit. De betreffende scholen krijgen nu een bezoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport, schrijft Trouw vandaag.

Het gaat om zevenduizend scholen die voor 1994 zijn gebouwd, toen er nog regelmatig asbest werd gebruikt. De zevenduizend schoolbesturen zijn twee jaar geleden door het ministerie gevraagd te inventariseren of deze stof in hun gebouwen zit, maar uit een laatste peiling blijkt dat dat in veel gevallen nog niet is gebeurd. Een kwart van de scholen reageerde volgens de krant niet eens op het verzoek om informatie.

Alle scholen zouden eigenlijk op 1 juli vorig jaar al op asbest gecontroleerd moeten zijn. De PO-Raad roept lakse schoolbesturen nu op snel te reageren. De sectororganisatie benadrukt dat scholen zelf aansprakelijk zijn als blijkt dat er toch asbest aanwezig is.

“Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor een gezond en veilig gebouw als het om asbest gaat. Wanneer onverhoopt blijkt dat er open asbest aanwezig is en dit leidt tot gezondheidsklachten bij kinderen of personeel, dan is het schoolbestuur aansprakelijk.”

Staatssecretaris Wilma Mansveld wil voorlopig geen verplichte controles instellen. Wel benadrukt ze dat de inventarisatie wel vereist is bij de kleinste verbouwingen.