Utrecht blameert zich met Europese uitschakeling

Leon de Kogel (R) en Dave Bulthuis verlaten teleurgesteld het veld na de 3-3 tegen FC Differdange. Foto ANP / Joep Leenen

Voor FC Utrecht zit het Europese voetbalseizoen er alweer op. De ploeg van coach Jan Wouters blameerde zich door in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld te worden door voetbaldwerg Differdange. Na de 2-1 nederlaag in Luxemburg van vorige week werd het donderdagavond in De Galgenwaard 3-3. Drie goals van spits Jacob Mulenga mochten niet baten.

De verwachting was dat Utrecht na het echec in Luxemburg in eigen huis orde op zaken zou stellen, maar niets bleek minder waar. Na een ronduit zwak begin kreeg Utrecht na 26 minuten de rekening gepresenteerd. Spits Omar Er Rafik kopte volledig ongehinderd de openingstreffer binnen.

Utrecht na rust furieus

Utrecht moest nu twee keer scoren om een verlenging af te dwingen en dat vooruitzicht deed het spelniveau geen goed. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg echter hulp uit onverwachte hoek. Doelman Julien Weber verkeek zich volledig op een lange bal van achteruit, waarna Mulenga attent reageerde en de gelijkmaker binnenlepelde.

Het doelpunt bleek het broodnodige steuntje in de rug, want na rust startte Utrecht furieus. Binnen vier minuten sloeg Mulenga voor de tweede keer deze avond toe en een paar minuten later voltooide de Zambiaanse spits zijn hattrick: 3-1.

Verlamming

Utrecht stond nu aan de gunstige kant van de score en dat gegeven werkte verlammend op de ploeg. Yannick Bastos gaf met een schot voorlangs een waarschuwing af, maar Utrecht schrok er niet wakker door. Even later volgde de Luxemburgse goal alsnog. Verdediger Kai Heerings maakte een overtreding op Er Rafik, waarna Geoffrey Franzoni vanaf de stip de 3-2 binnenschoot.

Vervolgens was het nog niet gedaan met de Luxemburgse dadendrang. Nadat Omer Bisevac met een afstandsschot de paal had geraakt, velde Bastos in de 72e minuut alsnog het vonnis over Utrecht. Hij bezorgde met een diagonaal schot Utrecht-doelman Robbin Ruiter de derde tegentreffer van de avond. (Novum)