Eerste hittegolf sinds 2006 is een feit - morgen kans op onweer en hagel

Het strand van Scheveningen precies een week geleden.
Het strand van Scheveningen precies een week geleden. Foto ANP/ Martijn Beekman

Nu in de Bilt ook vandaag een temperatuur van 25 graden of hoger is bereikt, hebben we in Nederland met de eerste hittegolf te maken sinds 2006. Voor een hittegolf moeten er vijf dagen met temperaturen boven de 25 graden worden gemeten, waarvan in ieder geval drie boven de tropische grens van 30 graden.

De afgelopen dagen werd het tropisch warm in het land. Het KNMI waarschuwde voor extreme hitte. 22 juli de warmste dag: toen werd het in het Brabantse Gilze-Rijen de hoogste landelijke temperatuur gemeten. Het werd er 34,5 graden.

Eerste hittegolf sinds het bloedhete 2006

In 2006 maakte ons land voor het laatst een hittegolf mee. Toen was het ook meteen heel erg warm. Juli 2006 was toen de warmste maand sinds het begin van de metingen, zo’n 300 jaar daarvoor. In De Bilt werd het in juli elke dag minstens 20 graden, op liefst 26 dagen minstens 25 en op 11 dagen minstens 30. De gemiddelde maximumtemperatuur in de Bilt was die maand 28,7 graden. Er was op twee verschillende momenten in de maand een hittegolf.

Hitte niet blijvend

Als we afgaan op de voorspellingen, gaat de hittegolf het waarschijnlijk niet heel lang aanhouden, ook al blijft het aangenaam warm. Voor morgen voorspelt het KNMI nog een maximumtemperatuur van 27 graden en ook zaterdag en wellicht zondag lijkt de 25 graden nog wel gehaald te worden, maar daarna gaan de temperaturen iets omlaag. Het wordt ook wisselvalliger en morgen en dit weekend is er kans op, soms pittige, regen- en onweersbuien. Morgen gaan die volgens het KNMI misschien gepaard met hagel.

Aan het eind van volgende week gaan de temperaturen mogelijk weer omhoog, maar daarna gaat het afkoelen en gaan de temperaturen terug naar het langjarig gemiddelde van iets boven de 20 graden.

De temperatuurpluim voor de komende twee weken

De temperatuurpluim voor de komende twee weken. Afbeelding via Buienradar.nl