‘Een Lonely Planet? Nog nooit van gehoord’

In Amsterdam lopen nog wel toeristen met een reisgids. Maar de meesten gebruiken de telefoon. Of helemaal niks.

„Een wat? Een Lonely Planet? Daar heb ik nog nooit van gehoord.” Met een volle rugzak om zwalkt de 19-jarige KC (vanwege zijn primaire activiteit, blowen, liever niet met achternaam in de krant) door de Warmoesstraat in Amsterdam. Hij ziet er wat verdwaald uit. De Brit is voor het eerst in zijn eentje op vakantie in Europa, hij was eerder in Frankrijk en België. „Ik stippel op internet mijn reis uit en kijk op sites als Hostelworld waar ik ga slapen.” Een reisgids vindt hij volstrekt overbodig, het is niet eens in hem opgekomen. „Hoewel het misschien wel handig was geweest toen ik verdwaald raakte in Lille. Toen moest ik naar een hostel, ver uit het centrum.”

De familie Mensch uit Zwitserland (vader, moeder en drie tienerzoons) staat op het punt over het Begijnhof in Amsterdam te wandelen. Ze zweren bij de Amsterdam-gids van Lonely Planet. „Die heeft de beste plattegronden en de beste looptochten, daar leer je de buurt echt mee kennen”, zegt de moeder. „Ik heb al vier mannen die de hele dag met hun iPhone of iPod in de weer zijn. Ik vind een boek wel fijn.”

Moeders blijken vaker van invloed. John Hoffmeister (25) uit Hannover: „Mijn moeder zei dat ik een reisgids moest kopen, dus heb ik dat gedaan.” Het werd een Dumont-gids, Reise-Taschenbuch Reiseführer Amsterdam: Mit Extra-Reisekarte und 10 Entdeckungstouren. Het bijzondere vindt hij de ‘ontdekkingstours’. De reis via internet plannen ziet hij niet zitten. „Mobiel internet is duur en met zo’n gids kun je elk moment iets opzoeken.”

Maar gidsen domineren niet het straatbeeld in het centrum van Amsterdam. De meeste reizigers gebruiken niks, een wegwerpplattegrond of hun telefoon. Dat laatste doen de twintigers Luca, Erik en Enrico uit Sicilië. Al zoeken ze alleen iets op als het hoognodig is. Ze zijn een week in Amsterdam met een doel: lol maken en coffeeshops bezoeken. „Amsterdam is mooi, we lopen veel rond en ontdekken de stad zelf wel.”

Tracy Cavallare (26) uit Perth en Kelly Manors (24) uit Adelaide hebben een reisgids op hun iPhone staan. Ze reizen door Europa met de bus. Op hun telefoon staat Europe on a shoestring van Lonely Planet. Thuis, in Australië, ligt een papieren exemplaar. En van de reismaatschappij kregen ze bij boeking ook al een Lonely Planet. In alleen digitale informatie geloven ze niet. „Ik ga toch niet met mijn iPad reizen”, zegt Kelly Manors. „Zeker niet hier. Ik bescherm mijn tas nu al continu, zodat er niks gestolen wordt.”