Duitsland in EK-finale na winst op Zweden

De Duitse vrouwenvoetbalsters hebben zich in Zweden geplaatst voor de finale van het EK. In het uitverkochte stadion Gamla Ullevi in Gotenburg won de zevenvoudig Europees kampioen in de halve finale met 1-0 van thuisploeg Zweden. De Duitse aanvalster Dzsenifer Marozsan maakte na een half uur spelen het enige doelpunt in het meeslepende duel. Duitsland speelt zondag in de final tegen Noorwegen of Denemarken, die vanavond tegen elkaar in actie komen.

Met energiek spel veroverden de Zweedse vrouwen dit EK de harten van de fans. Na een 1-1 gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Denemarken volgden ruime zeges op Finland (5-0), Italië (3-1) en IJsland (4-0). De ploeg van de charismatische coach Pia Sundhage – tweevoudig olympisch kampioen met de VS – nam ook tegen Duitsland meteen het initiatief. Met groot loopvermogen brak Zweden keer op keer door over de flanken. Maar de voorzetten waren meestal niet zuiver genoeg om de spitsen te bereiken.

Duitsland, de laatste vijf edities EK-winnaar, ving Zweden slim op. Rond de middenlijn doken vier of vijf spelers snel op de Zweedse speelster in balbezit, om vervolgens razendsnel over de schakelen naar de aanval. Vooral de ervaren spits Anja Mittag, bij haar Zweedse club Malmö ploeggenoot van Manon Melis, zorgde voor veel gevaar. Zij was het ook die met een slim passje Marozsan alleen voor het Zweedse doel zette. Een sliding en een subtiel tikje in de rechterhoek waren genoeg voor de 1-0.

Ook na rust was het duel reclame voor het vrouwenvoetbal. Maar de Zweedse spitsen Lotta Schellin en Kosovare Asllani konden niet scoren, net als de uitblinkende middenvelder Caroline Seger. Zodat Duitsland, dat het toernooi begon met een 0-0 gelijkspel tegen Nederland, weer de finale haalde. Maar de Zweedse fans bleven trots zwaaien met hun geel-blauwe vlaggen. Ze hadden genoten.