Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dodental treinramp Spanje naar 80 - machinist aangehouden

Het dodental na de treinramp in de buurt van het Spaanse Santiago de Compostela is gestegen naar 80. Nog 35 mensen liggen ernstig gewond in een ziekenhuis. Een bron bij het onderzoek naar de ramp heeft persbureau Reuters laten weten dat de trein inderdaad te snel reed.

Het wrak van de hogesnelheidstrein bij de betonnen muur waar hij op botste toen hij ontspoorde
Het wrak van de hogesnelheidstrein bij de betonnen muur waar hij op botste toen hij ontspoorde Foto AFP/ Oscar Corral

Het dodental na de treinramp in de buurt van het Spaanse Santiago de Compostela is gestegen naar 80. Nog 35 mensen liggen ernstig gewond in een ziekenhuis.

De machinist die de trein bestuurde is in het ziekenhuis waar hij ligt aangehouden. Hij wordt gezien als mogelijke verdachte en wordt ondervraagd. De rechter die het onderzoek naar het ongeluk leidt wil weten waarom de machinist 190 kilometer per uur reed, zoals hij zelf toe heeft gegeven, terwijl in de bocht maar 80 kilometer per uur gereden mag worden. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het functioneren van het veiligheidssysteem.

We zetten even kort op een rij wat er inmiddels verder bekend is:

  • De trein was een hogesnelheidstrein van het type Alvia en was onderweg van hoofdstad Madrid naar Ferrol
  • Hij ontspoorde in een bocht, waarna wagons omsloegen en vlam vatten. Volgens getuigen was er een luide explosie te horen.
  • Er waren 247 mensen aan boord van de trein
  • In totaal zijn meer dan 178 mensen gewond naar een ziekenhuis overgebracht.
  • De treinramp is de ergste in Spanje in veertig jaar
  • Er zijn bewakingsbeelden verschenen van het ongeluk: daarop is te zien dat de trein met hoge snelheid door de bocht gaat. Volgens de beelden vond het ongeluk om 20.44 uur plaats.
  • Kort na de crash vertelde de machinist zelf al dat hij te snel reed. Hij zou 190 kilometer per uur hebben gereden waar hij maar 80 mocht.
  • Premier Mariano Rajoy heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De president van de Spaanse regio Galicië, Alberto Feijoo, heeft op zijn beurt een week van regionale rouw afgekondigd.