Dodental treinramp opgelopen naar 78 - ‘bestuurder erkent te hoge snelheid’

De trein die gisteren verongelukte vlakbij Santiago de Compostela.
De trein die gisteren verongelukte vlakbij Santiago de Compostela. Foto EPA / Oscar Corral

Het dodental van de treinramp in Spanje is opgelopen tot 78. Dat melden Spaanse media. Er zijn geen Nederlandse slachtoffers gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. 95 van hen liggen momenteel nog in het ziekenhuis.

De Alvia-trein verongelukte gisteravond in de buurt van de Spaanse stad Santiago de Compostela, op nog geen vier kilometer van het station. De trein liep in een scherpe bocht uit de rails, waarbij alle wagons ontspoorden en kapseisden. Getuigen meldden gisteren dat er een harde explosie plaatsvond toen dit gebeurde, gevolgd door een grote wolk stof. Beelden van een bewakingscamera laten zien hoe de trein uit de bocht vliegt:

De meeste doden vielen in de op één na laatste wagon, die bijna helemaal werd samengedrukt door het gewicht van de achterste locomotief. Een van de wagons werd gelanceerd over de omheining uit het baanvak heen en kwam terecht op een weg, in die wagon waren ook vrijwel alle passagiers dood.

In de hogesnelheidstrein, die op weg was van Madrid naar Ferrol, zaten op dat moment tussen de 220 en 250 passagiers. Volgens getuigen lagen er overal lichamen langs het spoor en was de ravage enorm. Dat blijkt ook uit de beelden na de ramp:

Machinist erkent hoge snelheid trein

De ramp is volgens de Spaanse krant El Pais het ernstigste treinongeluk in de afgelopen veertig jaar. De hoge snelheid van de trein zou mogelijk de oorzaak van de ramp zijn. Volgens de krant heeft de machinist, die zelf gewond was aan zijn rug, erkend dat de trein in de bocht te snel reed.

In de scherpe bocht zou maar maximaal 80 kilometer per uur mogen gereden, maar de machinist zou 190 kilometer per uur hebben gereden, al worden verschillende snelheden genoemd. Ook de krant El Mundo schrijft dat volgens een Spaanse regeringsfunctionaris de trein 220 kilometer per uur zou hebben gereden, ruim 140 kilometer harder dan de toegestane snelheid.

De krant La Vanguardia heeft een filmpje op de site waar goed te zien is dat het een flinke bocht is die de trein op deze plek moet nemen:

3 dagen nationale rouw

De Spaanse premier Mariano Rajoy, die geboren is in Santiago de Compostela, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij bezoekt vandaag ook de plek van het ongeluk. In een verklaring zei de premier:

“In het licht van deze tragedie aan de vooravond van wat een feestelijke dag had moeten zijn, wil ik mijn diepe sympathie betuigen als Spanjaard en als bewoner van Galicië.”

Vandaag is een nationale feestdag in Spanje waarop Sint Jakobus (Santiago), een zeer belangrijke heilige in Spanje, wordt herdacht. De Spaanse koning heeft Juan Carlos heeft al zijn officiële activiteiten in dat kader voorlopig opgeschort. De Galicische president Alberto Nuñez Feijóo heeft aangekondigd dat de regio in “de grootste rouw van de geschiedenis” is gedompeld.

De locatie van het ongeluk:


Grotere kaart weergeven

Bekijk hier een fotoserie van de wrakstukken: