Opinie

    • Marcel van Roosmalen

De Ajax Experience

De laatste alinea van een bericht waarin werd gemeld hoeveel geld Ajax vorig jaar wel niet verdiende intrigeerde. Daarin stond het volgende: de Ajax Experience, het interactieve Ajaxmuseum in het hartje van Amsterdam, gaat dicht. Wegens tegenvallende bezoekersaantallen. Een wat vage omschrijving, je zou ook kunnen zeggen: meestal geen bezoekers.

Gistermiddag rond een uur of vijf wandelde ik de Experience binnen.

Ik was de enige.

Er werkten daar allemaal mensen in Ajaxkleding, die in niets op voetballers leken. Ze hadden het lijf er niet voor, maar wilden toch het shirt met die drie sterren dragen, al moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat de 55-jarige ‘teamleider’ Danny had gekozen voor de ruimvallende donkerblauwe vrijetijdspolo. Danny wilde net als de rest van het personeel niet met naam en toenaam in de krant omdat de zaak „nogal gevoelig lag”.

„We weten pas een dag dat we dicht moeten, er zitten heel veel emoties.”

De verkoopster in de aanpalende Ajaxshop zei: „Je draagt het shirt van een winnaar, maar we voelen ons machteloze slachtoffers.”

Ze hadden de ellende langzaam zien aankomen.

„Je trekt geen bezoekers, dan weet je het wel.”

Met Danny aan mijn zijde – hij had het al duizend keer gezien maar vond het iedere keer weer een hele ervaring – wandelde ik door de interactieve beleving die begon met een welkomstwoord van Dennis Bergkamp en eindigde op een stuk kunstgras waar op heel veel schermen tegelijkertijd naar wedstrijden van Ajax kon worden gekeken.

Danny: „Dan lijkt het dus net alsof je in de Arena staat.”

Hoogtepunt was een donderspeech van Ajaxtrainer Frank de Boer die ons in een nagebouwde kleedkamer toesprak.

Danny: „Het stond in één keer op de band, Frank haperde niet bij het inspreken.”

Op een groot bord stond de Ajaxfilosofie waaraan een ‘Ajaxpersoonlijkheid’ moest voldoen. Het personeel van de Experience haalde er in deze moeilijke tijden veel kracht uit:

- Je staat open voor opbouwende kritiek

- Je toont volledige toewijding

- Je kunt tegen een stootje

- Je kunt met een nederlaag omgaan

Danny zei: „Daar houden wij ons aan. Wij willen allemaal verder met ons leven, het liefst bij Ajax. Bij Ajax praten we met één mond, dat is de mond van persvoorlichter Miel Brinkhuis. Als ik dan met mijn mond ga praten kan ik het verder wel schudden.”

Waarmee hij de clubcultuur zonder het zelf te weten treffend typeerde.

    • Marcel van Roosmalen