Video: camerabeelden van treinongeluk Santiago de Compostela

Still van bewakingscamerabeelden.

Bewakingscamerabeelden van het treinongeluk in Santiago de Compostela zijn online opgedoken. Op de beelden is te zien dat de trein met hoge snelheid aankomt en uit de bocht vliegt. De eerste getuigenissen van de ramp druppelen ondertussen langzaam binnen.

De hogesnelheidstrein van Alvia was op weg van Madrid naar Ferrol en bevond zich op nog geen vier kilometer van het station van Santiago de Compostela toen de trein uit de bocht vloog, waarbij alle wagons ontspoorden en omsloegen. Beelden van een bewakingscamera laten zien hoe hard de trein aan komt rijden, waarna de middelste wagons ontspoord raken en vervolgens de hele trein uit de bocht vliegt.

Machinist erkende te hoge snelheid

De lokale autoriteiten zeiden al vrij snel na de ramp dat de trein waarschijnlijk ontspoorde, doordat de machinist te snel reed. In de scherpe bocht zou maar maximaal 80 kilometer per uur gereden mogen worden, maar de machinist zou er met 190 kilometer per uur doorheen zijn gegaan. De machinist erkende zelf ook dat zijn snelheid te hoog was. In een gesprek over de radio met het treinstation zei hij:

“De trein is ontspoord, wat zal ik doen? Ik hoop dat er geen doden zijn, want dan heb ik die op mijn geweten. Wij zijn ook maar mensen. Wij zijn ook maar mensen.”

De krant La Vanguardia heeft een filmpje op de site waarop goed te zien is dat het een flinke bocht is, die de trein op deze plek moet nemen:

Volgens verschillende getuigen was er een harde explosie te horen, die werd gevolgd door een grote wolk stof. Een van de passagiers, Ricardo Montero, zei tegen radiostation Cadea Ser:

“Toen de trein door de bocht reed, begon hij over te hellen. De treinstellen werden op elkaar gestapeld. Toen we er vanonder uit klommen, zagen we dat een deel van de trein in brand stond.”

Journalist en schrijver Aníbal Malvar, die op reis was met de trein, vertelt aan de Spaanse krant La Vangardia:

“De trein rolde langzaam om en mensen begon te schreeuwen. De trein draaide zijwaarts en kwam vervolgens tegen de betonnen muur. Stoelen en bagage vielen om. Het was verschrikkelijk.”

Op deze luchtfoto is goed te zien hoe sommige wagons helemaal van het spoor af zijn geraakt. AFP / Aeromedia

Een andere passagier, Sergio Prego, herinnerde zich dat de trein “erg snel” reed voordat de trein ondersteboven sloeg, zei hij tegen El País:

“Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat ik een van de weinigen ben die nog gewoon uit de trein konden lopen.”

Een van de wagons verloor zelfs helemaal het contact met de rails en vloog vijf meter omhoog, helemaal over de weg heen. Vrijwel alle passagiers uit die wagon hebben de crash niet overleefd.

Een van de wagons ligt zelfs helemaal op een andere weg. Foto AP

Twee studenten die in weer een andere wagon zaten, werden meteen na de klap “omringd door dode lichamen” vertelden ze tegen de krant. Perez Alen, een fotograaf die vrij snel na de ramp ter plekke was vertelde aan de krant 20 Minutes:

“We hoorden een luide explosie. Iedereen liep de kant op van het geluid. Ik zag het treinwrak en zag veel mensen bloeden. Een wagen lag helemaal verwijderd van de andere.”

Omwonenden snelden te hulp

Jose Luis, een inwoner van de wijk Angrois, zat met wat vrienden naast zijn huis toen hij een oorverdovende explosie hoorde en voelde, citeerde de Spaanse krant El País hem:

“Ik zag stof en hoorde geluid in de lucht. Ik was bang dat de trein misschien deze kant zou oprijden dus ik begon weg te rennen.”

Toen dat niet gebeurde, toog hij samen met zijn vrienden naar de plek om te kijken of ze hulp konden bieden. Rivas en Ivan Abel Ramos, twee jonge buren van Luis, waren een van de eersten die hulp boden aan slachtoffers. Ze waren zeer geschokt over wat ze aantroffen:

“We hoorden een enorm lawaai, gingen kijken en zagen de trein in twee delen vallen. Het is onverklaarbaar.”

Nabestaanden wachten af in spanning

James Blight, een brandweerman, die als een van de eersten arriveerde op de plek van het ongeluk omschreef de rampplek tegenover ABC als “de hel”. Agent Oscar Mateos zat in de eerste wagon met een vriend. Bij de ingang van de spoedeisende hulp in het ziekenhuis van Santiago zei hij tegen 20 Minutes dat er meerdere passagiers de lucht in werden gegooid toen de trein zijwaarts rolde.

“Ik heb geluk gehad, ik heb alleen wat schrammen. Er waren twee passagiers dood en sommige mensen hadden gebroken armen en benen. Anderen waren bewusteloos of zaten beklemd.”

Verdrietige familieleden van slachtoffers van de treinramp wachten nieuws af over hun geliefden bij het verzamelpunt in Santiago de Compostela. Foto AP / Salome Montes

Ondertussen gaan nabestaanden de ziekenhuizen af op zoek naar familie. Zo zoekt Reyes Perez alle ziekenhuizen af in Santiago de Compostela om te zoeken naar zijn 26-jarige nichtje Nerea, die in de trein zat. Hij klaagt dat hij geen duidelijkheid heeft over of ze gewond is of niet.

“Als ze bewusteloos is en niet kan worden geïdentificeerd, laat me dan naar binnen gaan om haar te identificeren. Al dat wachten, wachten en wachten. Het is verschrikkelijk.”

Bekijk hier een fotoserie van de wrakstukken: