Assange stelt zich kandidaat voor Wikileaks Partij in Australië

Wikileaks Partij-kandidaat Julian Assange spreekt vanaf de ambassade in Londen tijdens de officiële lancering van de partij in Melbourne, Australië. Foto EPA / Joe Castro

Wikileaks-voorman Julian Assange heeft vandaag officieel een politieke partij opgericht. Met de Wikileaks Partij wil hij deelnemen aan de Australische verkiezingen later dit jaar. Hij stelt zichzelf ook kandidaat voor een zetel in de senaat, ook al bevindt hij zich nog altijd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

De Wikileaks Partij schuift zeven kandidaten naar voren om zitting te nemen in de Eerste Kamer. Pijlers van de partij zijn transparantie, controleerbaarheid en rechtvaardigheid, schrijft Assange vandaag in een opiniestuk in The Australian:

“WikiLeaks Party’s core values of transparency, accountability and justice are the template against which we will examine any important issues for Australians: tax reform, asylum-seekers, climate change policy and more.

“We will not accept legislation or government policy that is based on inaccurate, poorly disclosed or inadequate information. In this way our positions will always reflect fairness, good government policy and practice, and protecting the interests of all Australians.”

Mocht de Wikileaks Partij in de senaat komen, komt dat op hetzelfde neer als dat de “de beste onderzoeksjournalisten” in de senaat zouden zitten, zegt Assange. Het is zijn doel te zorgen dat politici eerlijk zijn. Het runnen van Wikileaks is volgens hem een goede voorbereiding geweest op een politieke carrière.

Mogelijk vervult een ander zijn zetel

Volgens de Australische wet zou Assange zijn zetel moeten innemen binnen een jaar nadat hij gekozen is, maar de senaat zou hem technisch een uitzondering kunnen geven omdat hij niet in staat is fysiek aanwezig te zijn. Mocht dat onmogelijk zijn, zal iemand anders zijn plek vervullen, vertelt hij in een telefoongesprek met de New York Times.

Assange bevindt zich nog altijd in een patstelling. Hij heeft asiel gekregen in Ecuador, maar zodra hij ook maar een stap buiten de ambassade in Londen zet, zal hij worden gearresteerd. Hij wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting. Hij vreest echter dat hij zal worden uitgeleverd aan de VS, waar hij beschuldigd wordt van spionage vanwege het lekken van honderdduizenden vertrouwelijke documenten. De Australische verkiezingen staan momenteel gepland op 14 september.

    • Mirjam Remie