Tientallen doden na ontsporen hogesnelheidstrein Spanje

Foto EPA/Oscar Corral

Bij een zwaar ongeluk met een Alvia-toestel, een Spaanse hogesnelheidstrein, dicht in de buurt van de stad Santiago de Compostela zijn vandaag zeker 24 doden gevallen. Tot dusver zijn er vijftig mensen gewond gemeld, zo bevestigt een medewerker van de Spaanse treinmaatschappij Renfe tegenover de Spaanse krant El Pais vanavond.

Gevreesd wordt dat het dodental snel oploopt, er waren 240 mensen aan boord van de trein. De Spaanse nieuwssite ABC.es spreekt inmiddels van 35 doden.

Update 7:30 uur: Het dodental van is opgelopen tot 77.

De trein liep in een scherpe bocht uit de rails volgens de krant, waarbij alle wagons ontspoorden en kapseisden, zo is op foto’s van omstanders te zien. Getuigen melden tegenover persbureau Reuters dat er een harde explosie plaatsvond toen dit gebeurde. Er liggen veel lichamen naast het spoor, bedekt met dekens:

Twitter avatar KetyDC Kety Shapazian Santiago de Compostela: Bodies at the train derailment in the north-western Galicia region (Xoan A. Soler) http://t.co/HVjxd82HLX

De trein was onderweg van Madrid naar Elferrol. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Reddingswerkers zijn bezig mensen uit het treinwrak te halen, minstens dertien mensen zouden nog vastzitten. Een deel van de trein staat in brand en boven het gebied hangt een dikke zwarte rookwolk.

De locatie van het ongeluk:


Grotere kaart weergeven