Wiesenthal Center probeert laatste nazimisdadigers op te sporen

Met ‘Operation Last Chance II’ willen nazi-jagers bijna 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog de laatste nazi’s opsporen en voor de rechter slepen.

‘Laat, maar niet te laat’, luidt de kop op posters waarvan er gisteren tweeduizend in verschillende steden in Duitsland zijn opgehangen. Op de achtergrond is de beroemde foto van de toegangspoort tot concentratiekamp Auschwitz-Birkenau te zien. Daaronder staat het doel van de campagne: „Miljoenen onschuldigen werden door nazi-oorlogsmisdadigers vermoord. Een deel van de daders is nog in leven en loopt nog vrij rond! Help ons om hen voor de rechter te krijgen.” Het is een initiatief van het Amerikaans-Joodse Simon Wiesenthal Center. Directeur Efraim Zuroff schat dat er nog ongeveer 120 nazi’s in leven zijn in Duitsland. Zestig daarvan zouden wegens gezondheidsredenen niet veroordeeld kunnen worden. De hoge leeftijd van de overigen is volgen Zuroff geen reden om hen te ontzien. Bij de presentatie van de posters in Berlijn zei hij: „Je moet deze mensen niet als zwakke ouderen zien. Je moet denken dat deze persoon zich op het hoogtepunt van zijn fysieke kracht toewijdde aan het vermoorden van onschuldige vrouwen en mannen. Zij verdienen geen sympathie, omdat zij die ook niet hadden voor hun slachtoffers.” Zuroff zei dat het proces tegen de 90-jarige John Demjanjuk hierbij als voorbeeld geldt. In mei 2011 werd de voormalige kampbewaker van Sobibor tot 5 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dood van bijna 30.000 joden – zonder bewijs op basis van ooggetuigen. Hij stierf in 2012 in een verpleeghuis. Via een meldpunt verwacht Zuroff tips over mensen die in de vernietigingskampen hebben gewerkt of in Einsatzgruppen (moordcommando’s) hebben gediend. Informatie die leidt tot de vangst en veroordeling van dergelijke criminelen levert een beloning van 25.000 Euro op.