Wereldjongerendagen in Rio van start - paus twittert: Make disciples!

In Brazilië zijn vannacht de Wereldjongerendagen begonnen met een mis op het strand van Copacabana bij Rio de Janeiro. Net voor de opening van het vijfdaagse katholieke evenement viel de metro uit, waardoor chaos in de stad ontstond, zo meldt persbureau AFP.

Een bisschop neemt foto's tijdens de openingsmis van de Wereldjongerendagen. Foto EPA / Luca Zennaro / Pool

In Brazilië zijn vannacht de 28ste Wereldjongerendagen begonnen met een mis op het strand van Copacabana bij Rio de Janeiro. Net voor de opening van het vijfdaagse katholieke evenement viel de metro uit, waardoor chaos in de stad ontstond, zo meldt persbureau AFP.

De bijeenkomst begon rond half acht plaatselijke tijd (00.30 uur Nederlandse tijd). De Braziliaanse aartsbisschop van Rio Orani João Tempesta sprak tijdens de opening rond de 400.000 jongeren van over de hele wereld toe die zich op het strand hadden verzameld. Ook katholieke bands traden op tijdens het evenement.

Voor meerdere pelgrims werd het feest verstoord door de uitval van de metro die het centrum met Copacabana verbindt. De metrostoring, veroorzaakt door een elektronisch probleem, duurde meer dan twee uur. Passagiers die vastzaten tussen de stations moesten worden geëvacueerd en tientallen jonge katholieke gelovigen probeerden in overvolle taxi’s en bussen, of zelfs lopend alsnog de locatie van het evenement te bereiken.

Tijdens de Wereldjongerendagen komen jongeren uit de hele wereld bij elkaar om te praten over het geloof en om te bidden. Een Nederlandse studente spreekt donderdag paus Franciscus toe op een bijeenkomst van de Wereldjongerendagen. Ze spreekt de paus op het strand van Copacabana toe namens het werelddeel Europa. Haar toespraak is in het Nederlands en Engels.

Paus morgen ook hij bij het evenement aanwezig

Morgen brengt paus Franciscus een bezoek aan de Wereldjongerendagen. De paus, maandag aangekomen in Rio om de dagen bij te wonen, twitterde voor aanvang:

Twitter avatar Pontifex Pope Francis Dear young friends, Christ has confidence in you and he entrusts his own mission to you: Go and make disciples! #Rio2013 #JMJ

De uit Argentinië afkomstige Franciscus is voor het eerst op zijn thuiscontinent sinds de vroegere Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio in maart tot paus werd gekozen.

Tegen de komst van de paus en het houden van de Wereldjongerendagen worden in Rio ook meerdere protesten gehouden. Maandag liep een dergelijke demonstratie uit de hand, toen demonstranten en politie slaags raakten en meerdere mensen gewond raakten of werden gearresteerd. De komende dagen, met name vrijdag bij het strand van Copacabana, worden meer protesten verwacht.

    • Anouk van Kampen