‘Weer mazelenpatiënt uit wachtkamer huisarts’

Huisartsen moeten mensen met mazelen zo veel mogelijk weren uit hun wachtkamer, adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap. Foto ANP / Rick Nederstigt

Huisartsen moeten mensen met mazelen zo veel mogelijk weren uit hun wachtkamer. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vandaag. Het advies is vooral bedoeld om jonge zuigelingen en andere ongevaccineerden te beschermen. Mocht een patiënt toch langs willen komen, dan kan dit het beste aan het eind van het spreekuur.

Het is volgens het NHG niet noodzakelijk dat iemand met mazelen naar de huisarts gaat. Alleen als complicaties vermoed worden moet de patiënt onderzocht worden. De huisarts kan dan echter beter zelf op bezoek gaan. Als zich geen complicaties voordoen volstaat telefonisch contact. Wel moet de patiënt gemeld worden bij de GGD.

Het advies is vooral bedoeld voor regio’s waar de vaccinatiegraad laag is en waar de ziekte nog weinig of niet is vastgesteld. Zo moet voorkomen worden dat de ziekte zich nog sneller verspreidt.

De besmettelijke ziekte heerst sinds mei vooral in het gebied dat bekendstaat als de biblebelt, waar veel gelovigen wonen die hun kinderen niet laten inenten. Onder de zieken zijn vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Volgens het RIVM is 95 procent van de mazelenpatiënten ongevaccineerd. (Novum)