VS stelt wapenleverantie aan Egypte uit

Op deze screenshot van de Egyptische staatstelevisie is de Egyptische legerleider Al-Sisi te zien, die vandaag opriep tot massabetogingen van de bevolking om hun steun voor het leger te betuigen. Foto Reuters

De Verenigde Staten stellen de wapenleverantie aan Egypte voor onbepaalde tijd uit wegens de “huidige situatie” in het land. President Obama heeft dat in unanieme samenspraak met het nationale veiligheidsteam van de VS besloten, meldt persbureau Reuters.

Een paar weken geleden zou de leverantie van vier F-16’s aan Egypte nog wel zoals gepland doorgaan.

De vliegtuigen zijn onderdeel van een steunpakket van 1,3 miljard dollar (994 miljoen euro) dat werd goedgekeurd in 2010. In totaal maken twintig F-16’s daarvan deel uit, net als enkele M1A1-tanks. Acht van de gevechtsvliegtuigen werden al in januari geleverd, vier zouden in augustus volgen en de laatste acht in het najaar.

Sisi roept op tot massabetogingen

De Egyptische legerleider Al-Sisi riep vandaag de bevolking op om vrijdag massaal de straat op te gaan om het geweld en de terreur in het land te stoppen, schrijft persbureau AP. Sisi zei in een toespraak tot kadetten op een kazerne dat grootschalige uitingen van steun voor het leger en de politie hem een mandaat zouden geven om alles te kunnen doen wat nodig is om meer bloedvergieten te voorkomen.

Nadat het leger president Morsi begin juli afzette vielen al tientallen doden en gewonden bij demonstraties. Aanhangers van de Moslimbroederschap demonstreren dagelijks tegen de afzetting van Morsi en eisen dat hij in zijn ambt wordt hersteld.

Egypte een van de grootontvangers van steun VS

Egypte is een van de landen ter wereld die het meest ontvangen aan financiële steun vanuit de VS, sinds het ondertekenen van een vredesverdrag met Israël in 1979. Dit fiscale jaar, dat eindigt in september, heeft de VS Egypte al met 650 miljoen dollar (497 miljoen euro) aan militaire hulp ondersteund. Nog eens 585 miljoen dollar (447 miljoen euro) is gepland, schreef Reuters eerder.

    • Judith Laanen