Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vattenfall op zoek naar investeerders Nuon - mogelijk nieuwe ontslagen

Foto Reuters/Johannes Eisele

Vattenfall, sinds 2009 het Zweedse moederbedrijf van Nuon, is op zoek naar nieuwe investeerders die mede-eigenaar willen worden van het energiebedrijf. Daarnaast zijn nieuwe ontslagen bij de Nederlandse tak van het bedrijf waarschijnlijk onvermijdelijk. Dat laat topman Oystein Loseth vanmiddag weten in een interview met de NOS.

Het afgelopen halfjaar daalde de nettowinst van Nuon met 9 procent naar 139 miljoen euro, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. Door “verslechterde marktvooruitzichten” moet het bedrijf bijna 700 miljoen euro afschrijven. Nuon heeft in totaal elf elektriciteitscentrales staan. Tien daarvan draaien op gas, een op steenkool. De belangrijkste reden voor de afwaardering is het feit dat de gascentrales door de slechte marktomstandigheden onvoldoende uren kunnen maken.

Peter Smink, financieel directeur van Nuon, stelde vanochtend in een verklaring dat de cijfers te lijden hebben onder moeilijke marktomsandigheden, “veroorzaakt door een overschot aan productiecapaciteit, een overvloed aan gesubsidieerde duurzame energie uit Duitsland en lage CO2-prijzen, in combinatie met een afnemende elektriciteitsvraag als gevolg van de economische crisis”. Ook het aantal klanten van Nuon nam met enkele procenten af.

Nuon gaat flink bezuinigen

Loseth kondigt vandaag nieuwe, flinke bezuinigingen aan. Bekend was al dat er bij Nuon 2500 banen moeten verdwijnen, 500 daarvan in Nederland. “En daar blijft het niet bij,” zegt Loseth nu. Ook schroeft het bedrijf de investeringen terug.

Bij de presentatie van de eigen jaarcijfers maakte het Zweedse moederbedrijf Vattenfall gisteren verder bekend dat er voor 3,4 miljard euro moet worden afgeschreven. Bijna de helft daarvan, 1,6 miljard euro, geldt voor de elektriciteitscentrales van Nuon.

Het Zweedse Vattenfall heeft Nuon in 2009 voor 10 miljard euro overgenomen. Volgens critici was dat veel te veel. Inmiddels heeft Vattenfall in totaal al 4,3 miljard euro moeten afschrijven op Nuon.