Thornton verstrikt in egotrip

Jane Mansfield’s Car. Regie: Billy Bob Thornton. Met: Billy Bob Thornton, Kevin Bacon, John Hurt, Robert Duvall. In: 15 bioscopen.

Sinds zijn regiedebuut Sling Blade (1996) heeft acteur Billy Bob Thornton nog diverse pogingen ondernomen om zich ook als regisseur te profileren, maar hij haalde nooit meer het niveau van dat broeierige semi-autobiografische verhaal over geestesziekte, moord en obsessie. Dezelfde elementen keren terug in Jane Mansfield’s Car. De film is een familiesaga, over de verstikkende verhouding tussen vaders en zonen in het conservatieve zuiden van de VS aan het einde van de jaren zestig. Vrouwen komen er, anders dan als huishoudsters, echtgenotes of via het autowrak van de seksbom waar de film z’n titel aan ontleent, niet aan te pas.

Het is nogal een gedrocht, dit overambitieuze psychologische drama over mannen in verschillende levensfases in een tijd waarin de geschiedenis voor mannen (Vietnam-oorlog, vrouwenemancipatie) aan het wankelen is. Er doen nogal wat respectabele acteurs aan de film mee. Maar niemand ontsnapt aan de egotrip die Thornton voor zichzelf in gedachten had.
    • Dana Linssen