Te veel capaciteit energie nekt Nuon

De Nederlandse energiemarkt komt steeds verder in de problemen. Vanochtend maakte Nuon bekend dat het energiebedrijf „door verslechterde marktvooruitzichten” bijna 700 miljoen euro moet afschrijven.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, gisteren al bekend dat er voor 3, 4 miljard moet worden afgeschreven. Bijna de helft daarvan, 1,6 miljard euro, geldt de elektriciteitscentrales van Nuon. Peter Smink, financieel directeur van Nuon, stelde vanochtend dat de markt fors te lijden heeft van „ overschot aan productiecapaciteit, overvloed aan gesubsidieerde duurzame energie uit Duitsland en lage CO2prijzen. Bovendien is de vraag naar elektriciteit afgenomen als gevolg van de economische crisis. „Zelfs meer gasafzet in de eerste koude maanden van 2013 heeft dit verlies niet kunnen opvangen”, aldus Smink die per 1 augustus Huib Morelisse opvolgt als bestuursvoorzitter. De netto-omzet van het energiebedrijf bleef met 2,1 miljard euro in de eerste zes maanden nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. De brutowinst daalde echter met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Nuon heeft in totaal 11 elektriciteitscentrales staan. Tien daarvan draaien op gas, een op steenkool. De belangrijkste reden voor de afwaardering is het feit dat de gascentrales door de slechte marktomstandigheden onvoldoende uren kunnen maken. De afgelopen jaren had Nuon juist veel geïnvesteerd in die gascentrales in combinatie met windenergie. De achterliggende gedachte was dat gascentrales makkelijk zijn in- en uit te schakelen op het moment dat de windenergie minder oplevert. Het Zweedse Vattenfall heeft Nuon in 2009 voor 10 miljard euro overgenomen. Volgens critici was dat veel te veel. Inmiddels heeft Vattenfall in totaal al 4,3 miljard euro moeten afschrijven op Nuon.