Steun voor jonge wetenschappers

Subsidies tot een kwart miljoen zijn gisteren toegekend aan 155 jonge onderzoekers. Waarvoor gebruiken ze het geld?

Een 17de-eeuwse markskramer verkoopt kranten.

Ze zijn de toekomst van de wetenschap in Nederland. Gisteren werden de namen bekend van 155 jonge onderzoekers die dit jaar de zogenoemde Veni-subsidie van onderzoeksfinancier NWO ontvangen. Het bedrag verschilt per toekenning, maar is maximaal 250.000 euro. In totaal keert de organisatie 38 miljoen euro uit.

De Veni is de onderste trap uit de reeks NWO-subsidies voor excellente onderzoekers. Omdat het voor zojuist gepromoveerde wetenschappers moeilijk is een vervolgaanstelling te vinden op een universiteit, is de subsidie erg in trek. Dit jaar dienden 1.001 onderzoekers een aanvraag in, waarvan er 155 werden gehonoreerd. Dat is een toekenningspercentage van 15,5 procent. Van de 1.001 aanvragen werden 535 (53 procent) voorstellen door mannen en 466 (47 procent) door vrouwen ingediend. Het honoreringspercentage voor vrouwen bedroeg 13,9 procent, tegen 16,8 procent voor mannen. Voor de allerbeste en meer ervaren onderzoekers heeft NWO ook nog Vidi-, en Vici-subsidies. Daarmee is een groter bedrag gemoeid. Ze worden ook aan minder wetenschappers uitgekeerd dan de Veni-subsidies. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar, verstrekt door de overheid, een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland.
    • Christiaan Pelgrim
    • Bart Funnekotter