Opinie

    • Renske de Greef

Status

Het bestaat alweer een paar jaar: Whatsapp, de berichtendienst waar we van houden en die we haten, die eindeloze groepsgesprekken faciliteert en er tegelijkertijd voor zorgt dat we de app niet meer openen als we zien dat er weer 34 nieuwe berichtjes zijn, de dienst die het dubbele vinkje introduceerde waardoor je kan zien wanneer iemand jouw berichtje gelezen heeft (nee, wanneer het andere toestel het bericht ontvángen heeft) (maakt geen klap uit, het vóelt alsof het bericht gelezen is en als we niet binnen een dag een reactie krijgen zullen we naar die dubbele vinkjes staren en ze uit de grond van ons hart vervloeken).

Bij Whatsapp is het ook mogelijk een ‘status’ aan je nummer toe te voegen. Nu is er daar iets bijzonders mee aan de hand: zodra je iemands telefoonnummer invoert en diegene ook gebruik maakt van Whatsapp, verschijnt hij in je Whatsapplijst – waar meteen ook de status zichtbaar is. Zo kan je dus door je Whatsapplijst heen scrollen en de status bekijken van vrienden, collega’s, verre familieleden en glazenwassers. En kom je er achter dat je intimiderende ex-baas ervoor heeft gekozen om zichzelf te presenteren met de status ‘love, life, live’.

Na een paar keer uitgebreid door de lijst te zijn gegaan, ben ik ervan overtuigd geraakt dat een Whatsapp-status een inkijk biedt in de diepste spelonken van de ziel, dat het als verklikker fungeert voor de werkelijke persoonlijkheid. Zo kiezen de liefhebbers van ironie in mijn lijst voor ‘At the gym’, een van de statussen die Whatsapp zelf suggereert. (Mensen die ‘At the gym’ kiezen, zijn overal te vinden, behalve At the gym. Dit is een wetenschappelijk feit.) Er zijn ook mensen die ‘Sleeping’ hebben gekozen, wederom een optie van Whatsapp zelf. Bij hen geloof ik daarentegen dat ze dit van harte menen en eigenlijk het liefst als grizzlybeer waren geboren. Bij de mensen die ‘Available’ kiezen, voel ik een bepaalde mate van onderdanige hitsigheid, alsof die enkel op een bank liggen te kronkelen terwijl ze roepen: „Beschikbaar! Ik ben er voor je! Hier moet je zijn!” Dan heb je nog de personen die kiezen voor een diepzinnige uitspraak als ‘love is composed of a single soul inhabiting two bodies’, een boodschap die ongetwijfeld veelbetekenend is in hun leven, maar toch voornamelijk de suggestie wekt dat er veel tijd wordt doorgebracht op beroemdecitaten.nl.

En na een paar uur Whatsapp-psychologie ben je vooral in verwarring: verraadt de status ‘Dus’ een passief-agressieve persoonlijkheid? Iemand die ‘Lekker creatief bezig zijn!!’ kiest, is die wel gelukkig? En wat betekent dat schizofrene ‘meerdere statusberichten’? En vooral: wat moet men wel niet denken van mijn éigen status – Werewolf Bar Mitzvah? Een soort obsessieve, fantasy-georiënteerde penisnijd? Dat ik in een religieuze overgangsfase zit waarin ik overmatig geïnteresseerd ben in andermans status?

Meer studie is nodig.

    • Renske de Greef