Advocaat: Snowden blijft voorlopig op het vliegveld van Moskou

Een foto door Human Rights Watch van Edward Snowden (midden) op een persconferentie op het Sheremetyevo vliegveld in Moskou, op 12 juli. Foto AP / Human Rights Watch, Tanya

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden blijft voorlopig in de transitzone van het vliegveld in Moskou, waar hij sinds 23 juni verblijft. Dat verklaart zijn advocaat vanmiddag.

Eerder vandaag werd door Russische persbureaus gemeld dat hij papieren heeft ontvangen waarmee hij het vliegveld mag verlaten, maar de advocaat spreekt dat nu tegen tegenover persbureau AP. Of hij deze papieren wel zal ontvangen is volgens hem nog niet duidelijk.

Snowden vroeg vorige week tijdelijk asiel aan in Rusland. In afwachting van de goedkeuring van zijn aanvraag, die drie maanden kan duren, blijft nog even onduidelijk of en wanneer hij de transitzone verlaten. Hij kan gedurende de procedure niet uitgeleverd worden. De VS hadden daarom gevraagd.

Met zijn aanvraag tot tijdelijk asiel in het land stemde Snowden wel in met de eis van Rusland om geen onthullingen meer naar buiten te brengen over afluisterpraktijken van de Amerikaanse binnenlandse inlichtingendienst NSA. Later zou Snowden naar Latijns-Amerika willen doorreizen.

De Russische president Poetin heeft geweigerd Snowden te overhandigen aan de VS, maar heeft ook duidelijk gemaakt dat hij niet wil dat de klokkenluider de verhoudingen met het land destabiliseert.

SNOWDEN AL SINDS 23 JUNI OP VLIEGVELD

Snowden verblijft al sinds 23 juni in de transitruimte van het vliegveld, formeel buiten Russisch grondgebied. Snowden was die dag onderweg vanuit zijn schuilplaats in Hong Kong naar Ecuador met een tussenstop in Moskou. Omdat de VS zijn paspoort introkken, kon hij niet verder. De transitzone geldt als internationaal gebied. Snowden onthulde dat de NSA burgers afluistert via het omvangrijke spionageprogramma PRISM.

De VS hebben hem aangeklaagd voor spionage en diefstal, en willen hem graag uitgeleverd zien. Er is Obama alles aan gelegen te zorgen dat Snowden niet kan vluchten. Hij had onder meer contact met Poetin en met Correa, de president van Ecuador, om hen te verzoeken Snowden geen asiel te verlenen. Venezuela, Bolivia, en Nicaragua hebben hem inmiddels wel asiel aangeboden.

    • Anouk van Kampen