Schooldirectrice opgepakt om vergiftigde schoolmaaltijden in India

Een kok serveert gratis schoollunches aan kinderen in een dorp in Brahimpur in de oostelijke deelstaat Bihar, India. Daar overleden vorige week 23 kinderen als gevolg van een vergiftigde schoollunch. Foto Reuters / Adnan Abidi

De Indiase politie heeft het hoofd van de school in Bihar waar vorige week 23 kinderen overleden nadat zij vergiftigde schoolmaaltijden aten opgepakt, meldt de BBC.

Meena Devi, de directrice van de school, gaf zichzelf vandaag aan bij de politie.

Het drama vond plaats in Masrakh, een dorpje in het noordoostelijke Bihar, de armste deelstaat van India. De slachtoffers waren bijna allemaal tussen de vier en tien jaar oud. Na het eten van een gratis maaltijd bestaande uit rijst en bonen en bereid in mosterdolie, werden in totaal 47 schoolkinderen ziek, aldus de BBC.

Daarop kwam het op verschillende plekken in de deelstaat tot geweldsuitbarstingen tegen de regering, die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de maaltijden. Politiejeeps werden in brand gestoken en ruiten van overheidsgebouwen ingegooid.

Veel vragen over onveiligheid voedsel India

Onze correspondent in India, Joeri Boom, schreef vorige week in NRC Handelsblad dat de dodelijke lunch in Bihar in heel India vragen oproept over de onveiligheid van veel voedsel:

“Volgens dorpelingen kwam de mosterdolie uit een jerrycan die eerder insecticide bevatte. In India wordt vrijwel alles hergebruikt. Vuilnis wordt met de hand gesorteerd op organisch afval, papier en plastic. Er is geen toezicht op het hergebruik. Zo kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan zoals in Bihar.”

Er vallen regelmatig doden in India door giftige levensmiddelen, schreef Boom:

“Met name zelfgestookte alcohol eist slachtoffers. Anderhalf jaar geleden stierven 143 mensen in de oostelijke deelstaat West-Bengalen na het drinken van giftige alcohol. Maar ook alledaagse groenten, fruit en melk worden door veel Indiërs gewantrouwd. Begin vorig jaar leidde een rapport van India’s voedselveiligheidsautoriteit tot grote onrust. 68 procent van de Indiase melk voldeed niet aan de normen. Er werden onder meer reinigingsmiddelen, kunstmest en zelfs bleekwater in aangetroffen.”

Het programma van gratis schoolmaaltijden werd geïntroduceerd om hongersnood en schoolverzuim tegen te gaan, en bereikt zo’n 120 miljoen kinderen op 1,2 miljoen scholen in heel India. Het is een van de meest succesvolste welzijnsmaatregelen in India, aldus persbureau Reuters. Voor veel arme families in India is de gratis schoolmaaltijd de enige volwaardige maaltijd die kun kinderen krijgen op een dag. Daardoor worden zij gestimuleerd om hun kinderen naar school te sturen.

    • Judith Laanen