Samen bakken: opgewekt onthaasten

Vanavond is de finale van het tv-programma Heel Holland Bakt, met ruim één miljoen kijkers een zomerhit voor ouderenomroep MAX. Vijf deskundigen buigen zich over de vraag: vanwaar het succes van de bakwedstrijd?

Wat krijgen we vanavond voorgeschoteld, na de kaaskrakelingen, macarons, koekjes, omelette sibérienne, broodpudding, chocoladetaart, Cornish pasty, slaapmuts, moelleux au chocolat, tarte tatin, croquembouche en bombe van Swiss roll? Om half negen begint op Nederland 1 de finale van Heel Holland Bakt (MAX). Verpleegkundige Rutger, receptioniste Narcis en de gepensioneerde Evert strijden daarin om de titel ‘beste thuisbakker van Nederland’. De bakwedstrijd op televisie is de zomerhit van dit jaar. Op het hoogtepunt keken er 1,4 miljoen mensen. Wat verklaart het succes?

Tv-kok Joop Braakhekke: „Het succes van het programma verbaast mij niks. Nederland heeft echt een bakcultuur, veel meer dan Groot-Brittannië, waar het originele programma vandaan komt. Elke dochter leert wel van haar moeder hoe ze een cake moet bakken. Door naar het programma te kijken kunnen mensen veel leren. Bijvoorbeeld: waarom een taart in elkaar stort of hoeveel boter je moet gebruiken. Zelf steek ik er niets van op. Wat moet ik nog leren? Wel kijk ik graag naar bakprogramma’s. Niet dat ik het leuk vind om te bakken. Daar krijg je van die kleverige vingers van. Ik had mezelf graag als presentator van dit programma gezien. Maar zo goed als Martine had ik het niet gedaan.”

Janny van der Heijden, jurylid: „Het is misschien de combinatie van herkenbaarheid en opgewektheid. Kandidaten vinden het zelf al moeilijk genoeg als een taart mislukt, dan hoeven wij als jury niet nog met de zweep erover. Bij Masterchef van Net5 hadden we één opnamedag per aflevering, bij Heel Holland Bakt een heel weekend. Er liepen vier cameramannen rond. Die grotere aandacht zie je terug.

„Er wordt behoorlijk gebakken in Nederland. Het meest verrast was ik door het broodje bapao van kandidate Narcis, gemaakt in een gewoon broodje.”

Televisiekundige Bert van der Veer: „Ik heb het programma maar één keer gezien, maar het water liep me meteen in de mond. Er zijn op tv tal van kookprogramma’s, maar die gaan over ingewikkelde gerechten die mensen niet zelf gaan maken. Bovendien: een lekker vleesgerecht is natuurlijk fantastisch, maar taarten spreken mensen veel meer aan. Dat komt door het plaatje. Een mooie bruidstaart is een lust voor het oog.

„Het feit dat het programma erg lijkt op het Britse origineel is alleen maar verstandig. John de Mol heeft met Big Brother laten zien dat als een programma succesvol is, het vooral niet aangepast moet worden.”

Cees Holtkamp van Patisserie Holtkamp te Amsterdam: „De omroep had mij ook benaderd als jurylid. Uiteindelijk hebben ze voor Robèrt van Beckhoven gekozen. Ik snap dat, ik heb niet de titel meester-patissier, en hij wel. Wij zijn echt een klassieke bakkerij, terwijl Robèrt ook aan wereldkampioenschappen mee doet.

„Ik denk dat het succes komt door de crisis. In tijden van onzekerheid vinden mensen het fijn om in hun warme holletje te kruipen en samen te bakken. Vroeger bakten mensen omdat ze geen geld hadden om naar de banketbakker te gaan. Nu is het vrijetijdsbesteding. „Ik kijk trouw naar Heel Holland Bakt. Het niveau is hoog, al viel me wel op dat de kandidaten niet wisten wat een slaapmuts was: een bolvormig product van bladerdeeg met ragout. Dat zorgt voor hilariteit bij ons thuis. Het is toch het leukst als iets mislukt. Daar kan ik stiekem ook van smullen.”

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX: „Ik vind het format goed bij de publieke omroep passen. Ik weet dat de commerciële zenders ook geïnteresseerd waren, maar zij zouden er een programma vol sponsormomenten van hebben gemaakt. Met Koopmans Cakemeel, enzo.

„Onze versie is onthaastend. Daarom is het een succes. En de glansrol van Martine Bijl natuurlijk. Alleen zij kan bij een volledig ingestorte taart tongue in cheek zeggen: ‘Dat is niet helemaal gelukt hè?’ „Ik heb hemel en aarde moeten bewegen om Martine Bijl te laten meedoen. Eigenlijk wilde zij niet meer op tv. Ik heb haar verleid in het Amstel Hotel. Daar liet ik haar voor een high tea naar de serre komen en gaf haar een taart met Martine erop. Toen ze de Britse versie had gezien, zei ze ja. „Zelf ben ik inmiddels ook geïnspireerd geraakt. Ik heb zo’n ding besteld, zo’n apparaat, dat de bakkers ook op hun werkblad hebben staan. Als hij binnen is, ga ik met mijn zoon soezen bakken.”

Heel Holland Bakt Ned. 1, 20.30-21.30 uur

    • Grace Wermenbol
    • Janna Laeven