Roos Ouwehand Snobby scones

Als rechtgeaarde BBC-snob had ik weinig fiducie in Heel Holland Bakt. Vergeleken met het origineel zou het vast een slap aftreksel worden. Zo’n mislukte rip-off met onaangename juryleden en druilerige locaties. Maar dat viel reuze mee. Sterker nog: ik heb genoten. Vanavond is de finale. De deelnemers waren leuk, de locaties fijn en de juryleden niet zo Heel Hollands Bot. En er was een glansrol voor presentatrice Martine Bijl, die alles van geestig, relativerend commentaar voorzag, maar ook oprecht meeleefde als cake niet werd als gehoopt. De enige die ik een beetje miste was Mary Berry, de Britse dame die samen met Paul Hollywood de Britse versie jureert. In haar pastelkleurige twinsets is ze de gedroomde oma, die fijntjes commentaar geeft op cakes die „just a little too dry” uit de oven zijn gekomen. Recentelijk kocht ik haar Baking Bible en daaruit maakte ik deze scones. Ik heb wel eens vaker scones gemaakt, maar was nooit helemaal tevreden over het resultaat. Ze bleven altijd een beetje log. Nu weet ik, door Mary, hoe het écht moet.

Doe het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder in een kom. Doe de boter erbij en wrijf die door het meel tot het geheel de textuur van fijn broodkruim heeft.

Roer er – voor zoete scones – 50 gram suiker door. Wie hartige scones wil maken, doet er een halve theelepel zout bij.

Klop in een maatbeker de eieren los. Voeg hieraan de melk toe, samen moet het iets meer dan 300 ml zijn. Klop melk en eieren door elkaar en hou twee eetlepels van dit mengsel apart om de scones straks mee te bestrijken. Voeg de rest geleidelijk toe aan het meel, terwijl je roert met een vork. Het deeg mag tamelijk vochtig zijn, dan rijzen de scones straks beter.

Rol het deeg uit met een deegroller op een licht bebloemd werkvlak of druk het plat met je handen.

Steek de scones bij voorkeur uit met een geribbelde koekvorm. Zorg in elk geval dat je iets gebruikt met een scherpe snijrand, duw recht naar beneden en draai niet, ook dit helpt allemaal bij het rijs-proces. Vorm van de restjes voorzichtig een nieuwe lap en steek ook daar scones uit.

Bestrijk ze met het eimengsel en zet ze ongeveer een kwartier op bakpapier, in een hete oven (220 graden). Hartige scones zijn heerlijk met gerookte zalm en dragonboter: boter vermengd met zeezout, citroenzeste en dragon. Serveer de zoete scones bijvoorbeeld met room en aardbeien.