Rintje en katten Pim & Pom krijgen filmleven

Rintje: poppenfilm S. Posthuma

Er komt een animatieserie van prentenboekenhond Rintje van illustrator Sieb Posthuma. „Rintje wordt een 3D-hondje”, meldde Posthuma begin deze week via Facebook. De stopmotion-serie, die in 26 afleveringen van vijf minuten zal worden uitgezonden, moet volgend jaar klaar zijn. Uitgangspunt voor de animatieserie is een pop van de hond Rintje en andere dierenpersonages uit de Rintje-verhalen die Posthuma tussen 2001 en 2012 wekelijks maakte voor de Kinderpagina van NRC Handelsblad. Scenarioschrijver Mieke de Jong bewerkt die verhaaltjes uit de krant. Het Mediafonds subsidieert de productie van Lemming Film. Wanneer die wordt uitgezonden is nog niet bekend.

Niet alleen een getekend hondenleven uit de krant komt tot leven: ook twee katten uit de krant krijgen een nieuw en uitgebreid filmleven. Van de katten Pim & Pom bestaan al korte tv-tekenfilmpjes. Ze zijn gebaseerd op de katten die Fiep Westendorp (1916-2004, vooral bekend van Jip en Janneke) tekende voor de kinderpagina van Het Parool. Mies Bouhuys schreef er versjes bij. Er komt in 2014 een ruim 60 minuten durende getekende animatiefilm over Pim & Pom, met steun van het Filmfonds. Het is voor het eerst in dertig jaar dat in Nederland weer een langer durende animatiefilm wordt gemaakt, volgens Fiep Amsterdam BV, de exploitant van Westendorps getekende erfenis.