Ramen Zandpad definitief dicht - prostituees voeren morgen actie

De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht Foto ANP/ David van Dam

De laatste raamprostituees en prostitutieboten in Utrecht verdwijnen definitief. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanavond in een kort geding bepaald, zo meldt onze verslaggever Enzo van Steenbergen die bij de uitspraak aanwezig was. Een aantal prostituees gaat hierop morgen actievoeren bij het stadhuis van Utrecht.

De gemeente heeft de vergunning van de laatste raamexploitant Wegra terecht ingetrokken naar het oordeel van de rechter. Dat gebeurde voornamelijk wegens de verdenking van mensenhandel. Het belangrijkste bewijs dat voor de rechter meewoog is afkomstig uit een rapport waarvan de inhoud nog geheim is, zo legt van Steenbergen uit:

“De verdenkingen en deze uitspraak zijn gedaan op basis van een rapport dat enkele weken geleden is opgesteld waarin de politie het bewijs tegen Wegra heeft verzameld. In de rechtbank is hier vanavond uit geciteerd. Er zijn gevallen voorgelezen van vrouwen die werden gedwongen te werken, ondanks dat iemand acht maanden zwanger was, of een gebroken been had. Om de vrouwen die in dit rapport voorkomen te beschermen wordt het rapport niet openbaar gemaakt en blijft de inhoud dus geheim.”

‘Wolfsen voelt zich gesteund door de uitspraak’

Burgemeester Aleid Wolfsen heeft vanavond volgens Van Steenbergen laten weten blij te zijn met deze uitspraak, maar heeft een dubbel gevoel bij het feit dat het rapport met bewijsmateriaal geheim blijft:

“Wolfsen is blij met de uitspraak omdat hij besloot dat de ramen moesten sluiten, maar niemand wist precies waarom. Hij voelt zich na deze uitspraak gesteund. Doordat het bewijs niet openbaar is blijft er volgens de burgemeester wel een soort zweem van geheimzinnigheid om de zaak heen hangen.”

Wegra had kort geding aangespannen om vergunning te behouden

Wegra had het kort geding aangespannen om te voorkomen dat het zijn vergunning, die morgen afloopt, zou kwijtraken. Het bedrijf ontkent de aantijgingen van de gemeente. Naast de verdenking van mensenhandel vindt de gemeente het toezicht slecht en zou de openbare orde worden verstoord. Eerder werden om dezelfde redenen vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken. Wegra zal na dit besluit van de rechter ‘blijven vechten’:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Jobben (Wegra) voor rechtsgebouw tegen prostituees: ‘We blijven vechten.’ #Zandpad #NRC

Bijna 100 prostitutieboten moeten dicht

Van in totaal vier exploitanten zijn de vergunningen eind juni ingetrokken. Het betekent de sluiting van bijna 100 prostitutieboten aan het Zandpad en het verdwijnen van 98 werkplekken. De prostituees gaan morgen om 12.00 uur protesteren bij het stadhuis van Utrecht om te laten zien dat ze op straat staan zonder schuld te hebben.

Hoeveel vrouwen meedoen met de demonstratie is nog niet duidelijk. Ze zette tenten neer waarin de prostituees hun werkzaamheden hervatten. “Dat plan is als een grapje begonnen, maar een aantal vrouwen denkt er nu serieus over na. We gaan er nog over praten en kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Raamprostitutie niet verboden in Utrecht

Raamprostitutie wordt niet verboden in Utrecht. De gemeente bekijkt met OM, politie en deskundigen of er een model te vinden is waarbij raamprostitutie zonder dwang en misstanden mogelijk kan worden gemaakt

Een groep prostituees maakte eerder bekend een coöperatie op te willen richten om ramen in de stad zelf uit te baten. De gemeenteraad staat achter dat voorstel en wil dat het college het initiatief verder steunt.

‘Onder prostituees heerst paniek’

Sinds de sluiting dreigt van de prostitutieramen in Utrecht heerst er paniek onder prostituees, die nu definitief op straat komen te staan. Dat stelde Van Steenbergen vast. Hij maakte portretten van vier dames die achter het raam werken in Utrecht. Nu het Zandpad dicht gaat, wordt er gevreesd voor hun baan, maar ook voor de komst van pooiers, aldus een van de geïnterviewde dames die werkt onder de artiestennaam Sabrina. Er wordt volgens haar al geronseld, ze is zelf ook al gevraagd om illegaal voor iemand te komen werken.

    • Annemarie Coevert