‘PvdA wil versnelde goedkeuring nieuwe bloedtest embryo’s’

Echo in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. De bloedtest zou de meest revolutionaire vernieuwing in de gynaecologie zijn sinds de komst van de echoscopie. Foto ANP / Koen Suyk

De PvdA-fractie wil dat VVD-minister Schippers van Volksgezondheid een versneld positief besluit neemt over een eenvoudigere bloedtest voor zwangere vrouwen. Dat schrijft Trouw vanochtend. Uit de test kan al na acht weken zwangerschap worden bepaald of een embryo het syndroom van Down of andere genetische afwijkingen heeft.

Volgens PvdA-Kamerlid Khadija Arib moeten nu nog te veel vrouwen die een dergelijk onderzoek willen uitwijken naar landen waar de test wel is toegestaan, zoals België en Duitsland.

Gisteren meldde de Volkskrant dat een groep zorgverleners een vergunning heeft aangevraagd voor de nieuwe bloedtest. De test is volgens hen simpeler, goedkoper en nauwkeuriger dan de huidige methoden.

Nu kan een zwangere vrouw in Nederland de kans op genetische afwijkingen laten onderzoeken door de combinatietest, waarbij bloedonderzoek en een nekplooimeting via een scan worden gedaan. Deze test levert slechts een kansberekening. Meer zekerheid is er met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, maar bij die test is er een kleine kans op een miskraam. Ook worden de testen alleen vergoed bij vrouwen vanaf 36 jaar.

Arib: goedkeuring Gezondheidsraad duurt te lang

De aanvraag voor de zogeheten niet-invasieve prenatale test, NIPT, wordt beoordeeld door de Gezondheidsraad, die vervolgens de minister adviseert. De Gezondheidsraad heeft gezegd na de zomer haar advies uit te brengen, maar dat vindt Arib te lang duren, zegt ze in Trouw.

De partij van Arib rekent op steun van een meerderheid in het parlement als VVD en D66 zich achter een goedkeuring van de NIPT-bloedtest scharen. Het CDA heeft al aangegeven geen behoefte te hebben aan een versneld besluit. Pas als de Gezondheidsraad alle kanten heeft bekeken, inclusief de ethische, wil het CDA een standpunt over de test innemen.

Ethisch gevoelige kwestie

De kwestie ligt ethisch gevoelig omdat het kan gaan om onderzoek naar onbehandelbare aandoeningen. Uit onderzoeken blijkt dat veel vrouwen abortus overwegen wanneer in zo’n vroeg stadium wordt aangetoond dat hun ongeboren kind bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft.

Met de nu beschikbare testen kan een dergelijke afwijking pas veel later tijdens de zwangerschap worden aangetoond.

    • Anouk van Kampen