PvdA: snel bloedtest embryo toestaan

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) zo snel mogelijk een besluit neemt over een bloedtest waarmee genetische afwijkingen bij embryo’s kunnen worden opgespoord. De PvdA wil dat de minister het NIPT-onderzoek (niet-invasieve prenatale test) toestaat.

Op dit moment bereidt de Gezondheidsraad een advies aan de minister voor. Dat wordt na het zomerreces verwacht. „Daarna is het belangrijk dat de minister zo snel mogelijk met een besluit komt”, zegt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. „Nu zijn veel zorgverleners bang dat het pas in 2015 kan worden aangeboden. Als de minister haast maakt, kan het bij wijze van spreken volgend jaar al gebruikt worden.” De NIPT-test is een bloedtest die al na acht weken kan laten zien of een embryo het syndroom van Down of een andere genetische afwijking heeft. In België en Duitsland is de test al wel mogelijk. In maart al wilden het LUMC (Leiden) en het VUmc (Amsterdam) een proef beginnen met de bloedtest NIPT. Maar het ministerie liet weten dat de proef niet door kon gaan omdat het gezien wordt als een bevolkingsonderzoek, waarvoor toestemming van de Gezondheidsraad nodig is. Nu is genetisch onderzoek alleen mogelijk met een combinatietest, bestaande uit een bloedtest en een ‘nekplooimeting’. Deze test levert alleen een kansberekening op. Als een vrouw meer zekerheid wil, kan ze een vlokkentest of vruchtwaterpunctie laten doen. Maar bij die onderzoeken is er een klein risico op een miskraam. Dat is voor Arib een belangrijke reden haast te maken: „Vrouwen willen gewoon een veilige test.” De ChristenUnie wil niet te veel haast. „Wat mij betreft gaat zorgvuldigheid voorop”, zegt Kamerlid Carla Dik-Faber. „Het is belangrijk dat dit onderwerp niet even snel door de ministerraad wordt gejast.” Volgens Dik-Faber moeten de voor- en nadelen goed worden afgewogen. „Aan de ene kant is het heel mooi als hiermee vroegtijdig zonder risico’s handicaps worden opgespoord. Er zijn steeds meer mogelijkheden om in embryo’s in de baarmoeder te opereren. Maar de keerzijde is dat het kan leiden tot meer abortussen.” PvdA’er Arib dringt juist aan op spoed: „Ouders hebben het recht geïnformeerd te zijn.”