Over aapjes schrijven mag, standaardzinnen niet

Clichés (‘perfectionist’), holle woorden (‘uitdaging’), overdrijvingen: niet wenselijk in je sollicitatiebrief Gelukkig geven talloze carrièresites tips Maar zijn deze adviezen ook bruikbaar? nrc.next legt ze voor aan hr-experts

Tip 1: ‘Taalfouten zijn storender dan een generieke openingszin. Het begin van een sollicitatiebrief is dus echt niet zo belangrijk als velen denken.’ (bron: sollicitatiedokter.nl)

Wouter Gregorowitsch, campus consultant bij Ebbinge & Company: „Taalfouten zijn absoluut uit den boze. De eerste zin geeft aan dat je solliciteert. Generiek of niet, duidelijkheid is gewenst.”

Coosje Knape, recruiter bij De Brauw Blackstone Westbroek: „Taalfouten kunnen écht niet. Als jij niet de moeite hebt genomen om een nette brief te schrijven, dan zegt dat niet alleen iets over je taalvaardigheid, maar tevens over je motivatie.”

2. ‘Begin je sollicitatiebrief altijd met jezelf voor te stellen! Graag zou ik mezelf even willen voorstellen. Mijn naam is Jan Piet Klaassen, en wil graag solliciteren voor de functie…’ (sollicitatiebriefmaken.com)

Gregorowitsch: „Je naam staat al boven- en onderaan je brief. Daarnaast stuur je een cv mee. Jezelf voorstellen is ruimteverspilling; er is minder plek voor je motivatie.”

Knape: „Zo wek je niet per se iemands interesse. De lezer snapt echt wel wat de bedoeling is van je schrijven, maar door de manier waarop je dat doet, kan jij het verschil maken.”

3. ‘Vertel in je eigen woorden wat je nu écht wilt overbrengen. Wedden dat de toon precies goed is?’ (intermediair.nl) Voorbeeld via Stichting AAP: ‘Natuurlijk hoef ik u niet te schrijven dat een aap ontzettend veel overeenkomsten heeft met een mens. In sommige dingen ben ik namelijk net een berberaapje. Ik heb graag veel mensen om me heen en leg snel en makkelijk goede contacten.’

Gregorowitsch: „Creatief voorbeeld. Vertel in eigen woorden wat je wilt overbrengen. Betrek het op jezelf, maar blijf zakelijk.”

Knape: „Misschien is jezelf vergelijken met een aap een apart voorbeeld, maar inderdaad: wees authentiek.”

4. ‘Laat een effectieve, onderscheidende brief door ons schrijven. Je hoeft er helemaal niets voor te doen, behalve een vragenlijstje in te vullen.’ (schrijvensollicitatiebrief.nl)

Gregorowitsch: „Schrijf altijd je brief zelf! Het verscherpt je motivatie, wat weer belangrijk is voor je sollicitatiegesprek.”

Knape: „Ik mag hopen dat niemand deze tip serieus neemt. Ik prik er direct doorheen wanneer een brief bestaat uit gestandaardiseerde teksten.”

5. ‘Schrijf op een post-it papiertje een tekst in de trant van ‘Deze ziet er goed uit! N.’ Plak dit op uw cv en verstuur het naar de werkgever. Uw brief komt terecht op een stapel op het bureau van de hr-manager. En die heeft geen idee wie ‘N’ is, maar zal toch geneigd zijn uw sollicitatie met voorkeur te behandelen.” (925.nl)

Gregorowitsch: „Bedenk goed naar welk bedrijf je je brief stuurt. Als creativiteit gewenst is, pas dit dan ook toe op je motivatiebrief. Het gaat echter om de inhoud van je brief.”

Knape: „Ik vind dit een leuke tip! Ik ontving ooit een theezakje in een envelop. De sollicitant schreef: ‘U bent mogelijk verrast door bijgevoegd theezakje. Omdat u veel brieven zult ontvangen voor deze positie, hoop ik door dit gebaar bij u on top of mind te blijven.’”

    • Anne-Martijn van der Kaaden