Oud-topman Wim Dik: KPN sluit heel goede deal met verkoop E-Plus

Telecombedrijf KPN heeft er goed aan gedaan zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica te verkopen voor ruim 8 miljard euro. “Het is een heel goede deal”, zegt oud-topman van KPN Wim Dik vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

"Het is een heel goede deal", zegt oud-topman van KPN Wim Dik vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad over de verkoop van dochterbedrijf E-Plus door KPN. Foto ANP / Evert Elzinga

Telecombedrijf KPN heeft er goed aan gedaan zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica te verkopen voor ruim 8 miljard euro. “Het is een heel goede deal”, zegt oud-topman van KPN Wim Dik vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

De huidige topman van KPN, Eelco Blok, toucheert met de verkoop ruim 8 miljard euro. Wim Dik:

“Het is logisch dat Blok heeft gekeken naar het bedrijfsonderdeel dat veel geld genereert. Zo kan hij zijn investeringsplannen financieren.”

De komende twee jaar kan KPN nu voor 7 miljard in telecom, glasvezel en het 4G-netwerk steken. “Daarmee verstevigt KPN zijn concurrentiepositie op de Nederlandse markt,” aldus Dik.

De afspraak moet nog worden goedgekeurd door de Duitse en Brusselse mededingingsautoriteiten, maar Dik verwacht niet dat die bezwaar gaan aantekenen:

“Kijk naar het aantal klanten, de nummers drie en vier gaan samen en worden de nieuwe nummer één. De huidige nummer één wordt nummer twee. Ik kan niet inzien hoe dat de concurrentiepositie zou beperken. Mijn inschatting? Dat gaat geen problemen opleveren.”

Dik kocht E-Plus in 2000 aan

In de jaren negentig werd in Europa de telecommunicatiemarkt geliberaliseerd. Wim Dik transformeerde in Nederland de PTT van een ambtelijke organisatie in een commercieel bedrijf. Mijlpalen waren de privatisering (1989), de beursgang (1994) en de splitsing van KPN in een telecombedrijf en een postbedrijf (TPG Post).

Na de splitsing van KPN leidde Dik het telecombedrijf. Onder zijn leiding werden in hoog tempo belangen opgebouwd in Hongarije, Oekraïne, België en Duitsland. Dik sloeg in 2000 zijn grootste slag in Duitsland met de aankoop van E-plus, dat nu weer wordt verkocht.

    • Anouk van Kampen