Opzichtig pronken danskunsten

Make your Move. Regie: Duane Adler. Met: Derek Hough, Will Yun Lee, Izabella Miko, BoA, Rusko. In: 64 bioscopen.

Sinds een jaar of tien worden er weer volop dansfilms gemaakt. Ze zijn onder jongeren even populair als de talrijke talentenshows op televisie waarin allerlei dansvormen de revue passeren. Net als in die programma’s draait het in Make Your Move vooral om spectaculaire dansen. Iets subtiels, zoals Gene Kelly die ooit slechts met een stukje krant een fraai nummer neerzet, is er niet bij. Zo opzichtig mogelijk etaleren wat je kunt is het devies.

Make Your Move, met veel Koreaanse acteurs die Japanners spelen, gaat over een tapdanser die van New Orleans naar New York trekt, bij een hippe club gaat werken en verliefd wordt op een Japans meisje. Wat er vervolgens gebeurt, volgt het klassieke stramien van tegenslag en overwinning. Maar klagen dat dansfilms altijd zo’n dun verhaaltje hebben is tamelijk zinloos, daar worden ze niet voor gemaakt. Wat Make Your Move onderscheidt van de moordende concurrentie is een prachtige scène waarin grote Japanse taiko-drums een tapdans begeleiden. Die versmelting van tap en taiko is zo mooi dat hij dan ook drie keer herhaald wordt. Maar verder is het armoe troef.
    • André Waardenburg