Opstelten pakt faillissementsfraude aan - ‘past in aangekondigde lijn’

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten gaat harder optreden tegen faillissementsfraude. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten gaat harder optreden tegen faillissementsfraude. Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister vandaag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd.

Om fraude beter te kunnen bestrijden komt bijvoorbeeld een aparte strafbaarstelling voor het overtreden van de administratieplicht bij faillissementen. Nu ontspringen fraudeurs nog vaak de dans als de curator een lege boedel aantreft. Het geld is meestal al weggesluisd en er is opzettelijk geen administratie gevoerd.

Ook wil de minister bewust onbehoorlijk ondernemerschap gaan bestrijden, zoals wanneer bestuurders allerlei buitensporige uitgaven hebben gedaan voordat sprake is van een faillissement. Zo wil Opstelten fraudeurs die een bedrijf in de financiële problemen brengen nu ook strafbaar stellen als een onderneming bijvoorbeeld op het nippertje kan worden gered.

De minister wil daarbij ook de straffen voor frauders ophogen. Zo kunnen fraudeurs die een onderneming door hun handelen in ernstige financiële problemen brengen straks maximaal twee jaar cel krijgen. Die straf kan worden verdubbeld als ze zichzelf verrijkt hebben.

Het wetsvoorstel is onderdeel van het wetgevingsprogramma Herijking Faillissementsrecht dat tot doel heeft het faillissementsrecht te moderniseren. De maatregelen zouden het mogelijk moeten maken om met vroegtijdig strafrechtelijk ingrijpen een faillissement te voorkomen of in ieder geval de schade te beperken.

Duizenden gevallen van faillissementsfraude per jaar

Vorige week schreef onze economieredacteur Camil Driessen in NRC Handelsblad over de duizenden gevallen van faillissementsfraude per jaar. Zelden komt het nu nog tot vervolging, schreef hij:

“Doorgaans blijft faillissementsfraude ongestraft. Naar schatting zo’n 2 procent van de fraudes wordt strafrechtelijk aangepakt. Het aantal zaken waarbij faillissementsfraude in het spel is, loopt jaarlijks in de duizenden. De economische schade beloopt volgens justitie zo’n 1,7 miljard euro per jaar.”

“Vaak betreft het ‘kleine’ zaken waarbij een ondernemer bijvoorbeeld een greep uit de kas doet vlak voordat zijn zaak failliet gaat, een aantal computers meeneemt of de auto die voor 20.000 euro in de boeken staat voor 5.000 euro aan zijn broer verkoopt. Dikwijls ontbreekt bij het faillissement een fatsoenlijke administratie van de bv (op zich al strafbaar) – dat maakt onderzoeken moeilijk.”

Opstelten had al eerder aangekondigd werk te gaan maken van de fraude met nieuwe wetgeving. Volgens Driessen passen deze nieuwe plannen dan ook in de aangekondigde lijn.

    • Anouk van Kampen