Ook Wolverine krijgt een frons

Wolverine (rechts) met Viper.

The Wolverine 3D. Regie: James Mangold. Met: Hugh Jackman, Famke Janssen, Will Yun Lee. In: 101 bioscopen.

Hollywood-films worden steeds vaker gemaakt met één oog op de Aziatische markt. Daar zijn nog veel groeimogelijkheden voor Hollywood. The Wolverine 3D lijkt dat te illustreren.

Neem een universele superheld als de wolfman met zijn bionische skelet, messcherpe klauwen en zelfhelende vermogens. Bouw het oorspronkelijke stripverhaal over zijn oorlogsverleden rond de atoombom op Nagasaki nog wat verder uit. Geef hem schuldige nachtmerries over de dood van mede-X-Men Jean Grey (zodat Famke Janssen als spook toch nog een filmoptreden kan hebben). En voorzie hem van een reden om terug te gaan naar Japan. De confrontaties met ninja’s, achtervolgingen door Tokio en vechtscènes op een van die supersnelle ‘kogeltreinen’ zijn dan scenariotechnisch alleen nog maar een invuloefening, en worden voorbeeldig uitgevoerd. Wolverine 3D is een stuk interessanter dan voorganger X-Men Origins: Wolverine (2009), omdat hij net als de huidige Batman en Superman een beetje een sombere tobberaar met een midlifecrisis mag zijn. Zo zien wij onze superhelden tegenwoordig het liefst: spierbundels met een frons. De grootste winst is dat we nu weten dat er weer een nieuwe X-Men-film in de maak is. Daarvoor moet je wel tot de credits blijven zitten.
    • Dana Linssen