Onbekend verhaal van Joseph Heller wordt uitgegeven

Het Amerikaanse The Strand Magazine zal in het laatste nummer Almost Like Christmas afdrukken, een tot dusver onbekend verhaal van Joseph Heller, de schrijver van de klassieke oorlogssatire Catch-22.

Dit signaleert onder andere The Guardian.

Almost Like Christmas handelt over een neergestoken blanke man in het zuiden van de VS, en de racistisch ingegeven wraaklust die daarna van de bewoners van het plaatsje bezitneemt.  Een plaatselijke leraar probeert de zwarte verdachte te overtuigen zich aan te geven bij de politie. De titel van het verhaal slaat op de “fever of excitement” die de bewoners voelen vanaf het moment dat de zwarte man verdacht wordt: die is vergelijkbaar met Kerstmis.

The Strand Magazine publiceerde eerder onbekend werk van auteurs als Mark Twain, Graham Greene, Agatha Christie en PG Wodehouse. Tegen The Guardian zei de hoofdredacteur van het blad, Andrew Gulli dat Heller “een schrijver was die in staat om  hypocrisie, hebzucht en het gedrag van een meute te doorgronden” en dat Almost Like Christmas daarom niet verbaast dat Heller zich op zo’n verhaal stortte.

Volgens Gulli heeft Heller het verhaal eind jaren veertig, begin jaren vijftig geschreven. Een paar jaar later begon hij aan Catch-22 te werken, de roman die 1961 werd gepubliceerd. In 1999 overleed Heller. Vier jaar daarvoor sprak Pieter Steinz hem.

    • Sebastiaan Kort