Obama: Washington heeft te weinig oog voor de economie gehad

Obama begroet het publiek na afloop van de speech in Illinois vanavond. Foto AFP

De Amerikaanse president Barack Obama beschuldigt politici in de Verenigde Staten ervan te veel afgeleid te zijn geweest van de economie. De president probeert de focus terug te brengen naar “de portemonnee” na maanden die werden gedomineerd door “nepschandalen” en “oudbakken debatten”.

Dat stelde de president tijdens een speech die hij vanavond hield op het Knox College in de staat Illinois over de huidige staat van de Amerikaanse economie, en waarin hij uiteen zette wat zijn belangrijkste doelen zijn voor zijn tweede ambtstermijn.

De speech werd van tevoren gezien als een belangrijk moment voor Obama, omdat hij sinds zijn herverkiezing niet eerder in een speech heeft verklaard hoe hij zijn tweede termijn in zal vullen. De president houdt zeer zelden economische toespraken, zo legde onze correspondent Guus Valk uit:

“Het aantal banen neemt nog nauwelijks toe in de VS en in de economische situatie van Amerika zit nog weinig verbetering. Amerika is benieuwd hoe hij dit aan wil gaan pakken.”

‘Amerika moet weer werken voor werkende Amerikanen’

Obama wil zich hard maken voor Amerikanen in de middenklasse, zo benadrukte hij:

“Ik geef maar om een ding, en dat is hoe ik iedere minuut van de resterende 1276 dagen van mijn ambtstermijn kan gebruiken om dit land weer te laten werken voor werkende Amerikanen.”

‘De economie moet prioriteit nummer 1 zijn in Washington’

In de voordracht zijn geen nieuwe politieke initiatieven naar voren gebracht, maar legde Obama de nadruk op het feit dat de slechte staat van de Amerikaanse economie de hoogste prioriteit van Washington moet zijn. Hij beloofde te zullen gaan vechten voor de middenklassers door zich in te zetten om banen te creëren, het onderwijs te verbeteren, huizeneigenaren bij te staan en te zorgen voor goede pensioenen en een betere zorg.

De groeiende ongelijkheid in inkomens moet worden aangepakt volgens Obama, een belangrijk thema voor de zittende president:

“Ook al worden er nieuwe banen gecreëerd door het bedrijfsleven en worden er inkomens gegenereerd met een recordhoogte, bijna de gehele stijging in inkomens van de afgelopen tien jaar blijft naar de rijkste 1 procent van de bevolking gaan.

De gemiddelde CEO heeft een opslag van bijna 40 procent gekregen sinds 2009, maar de gemiddelde Amerikaan verdient minder dan hij of zij deed in dit jaar. Bedrijven blijven daarnaast terughoudend in het aannemen van mensen die al een tijd werkloos zijn.”

Bekijk hier de gehele speech:
https://www.youtube.com/watch?v=Y8XjTsBZX5A&hd=1

    • Annemarie Coevert