Nominaties Booker Prize ‘gevarieerder dan ooit’

De jury van de Man Booker Prize, de belangrijkste Britse literatuurprijs, heeft gisteren dertien boektitels bekendgemaakt die op de longlist staan. Volgens juryvoorzitter Robert Macfarlane is de lijst de meest gevarieerde longlist in de geschiedenis van de prijs. Er staan auteurs op uit Groot-Brittannië en Ierland, maar ook uit Zimbabwe, Nieuw-Zeeland, Canada, Australië, en Maleisië. „De lijst is prachtig gevarieerd wat betreft geografische spreiding, vorm, lengte en onderwerpskeuze”, zei hij.

De genomineerden zijn: Five Star Billionaire door Tash Aw, We Need New Names door NoViolet Bulawayo, The Luminaries door Eleanor Catton, Harvest door Jim Crace, The Marrying of Chain Kaufman door Eve Harris, The Kills door Richard House, The Lowland door Jhumpa Lahiri, Unexploded door Alison MacLeod, TransAtlantic door Colum McCann, Almost English door Charlotte Mendelson, A Tale for the Time Being door Ruth Ozeki, The Spinning Heart door Donal Ryan, The Testament of Mary door Colm Tóibin. Crace en Tóibin zijn al eerder genomineerd geweest. Op 10 september zal de jury de shortlist bekendmaken, waarop nog maar zes titels zullen staan. Vervolgens, op 15 oktober, wordt bekendgemaakt wie de prijs van 50.000 pond (ruim 58.000 euro) wint. Vorig jaar was dat Hilary Mantel voor haar boek Bring Up the Bodies.