Lid Pussy Riot spreekt zich uit voor boycot Rusland

Een culturele en economische boycot door Nederland kan helpen de mensenrechtensituatie in Rusland te verbeteren. Dat zei Jekaterina Samoetsevitsj, bandlid van Pussy Riot, gisteren tijdens een Skype-gesprek met Nederlandse journalisten, georganiseerd door de organisatie van het motorcross- en muziekfestival de Zwarte Cross.

„Geweldig” vindt de Russische het dat vrijdag 450 mensen bloot over het festivalterrein zullen rennen om aandacht te vragen voor de repressie in Rusland onder president Poetin. „Elke actie heeft resultaat, we zullen zien of dit gevolgen heeft”, zei ze. „Het is belangrijk dat Russen zien dat mensen ons steunen.” Op vragen van een journalist van dagblad Trouw of een boycot van Rusland een goed idee zou zijn, antwoordde zij: „Ja, daar roep ik toe op, als zo’n boycot de mensenrechten en vrijheden kan verbeteren.” De Russische, die als enige van de drie veroordeelde leden van Pussy Riot niet is opgesloten, was uitgenodigd om naar het festival in Lichtenvoorde te komen. Maar daarmee zou ze volgens Amnesty International haar eigen vrijheid in de waagschaal stellen. „De autoriteiten hebben haar verboden Moskou te verlaten”, legt een woordvoerder uit. In plaats daarvan liet de zangeres zich via een Skype-verbinding interviewen. Vrijdag zal ze ook het startschot lossen voor de Naked Run. „Ze heeft een filmpje opgenomen waarin ze het startschot lost”, legt de Amnesty-woordvoerder uit. Bij de actie ‘Naked Run for Freedom’ zullen de deelnemers slechts getooid met motorhelm over het terrein rennen. Ze willen zo aandacht vragen voor de situatie van de twee bandleden die vastzitten in een strafkolonie. De twee werden in augustus 2012 samen met Samoetsevitsj veroordeeld tot twee jaar strafkamp wegens ‘hooliganisme gemotiveerd door religieuze haat’. Ze hadden op het altaar van de belangrijkste kathedraal van Rusland, gekleed in felgekleurde bivakmutsen, een protestlied tegen Poetin gezongen. Er loopt een hoger beroep van een van hen tegen de detentieomstandigheden. Samoetsevitsj werd later vrijgelaten, toen haar straf in een voorwaardelijke werd omgezet. Meer dan honderd internationaal bekende muzikanten hebben een petitie van Amnesty ondertekend waarin zij de Russische autoriteiten oproepen de twee vrouwen vrij te laten. Onder de ondertekenaars zijn sterren als Adele, Bono, Coldplay, Paul McCartney, Madonna, Yoko Ono, Radiohead en Bruce Springsteen.