Koude winter helpt Nuon niet aan meer winst

Het hoofdkantoor van energieleverancier Nuon.
Het hoofdkantoor van energieleverancier Nuon. Foto ANP / Marcel Antonisse

De koude winter heeft niet geleid tot meer winst voor energiebedrijf Nuon. Hoewel de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar met 2,1 miljard euro vrijwel gelijk bleef ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, daalde de nettowinst met 9 procent naar 139 miljoen euro. Dat heeft Nuon vandaag bekendgemaakt.

Nuon moet door “verslechterde marktvooruitzichten” bijna 700 miljoen euro afschrijven. Het bedrijf heeft in totaal elf elektriciteitscentrales staan. Tien daarvan draaien op gas, een op steenkool. De belangrijkste reden voor de afwaardering is het feit dat de gascentrales door de slechte marktomstandigheden onvoldoende uren kunnen maken. De afgelopen jaren had Nuon juist veel geïnvesteerd in die gascentrales in combinatie met meer windenergie.

Peter Smink, financieel directeur van Nuon, stelt in een verklaring dat de cijfers te lijden hebben onder moeilijke marktomsandigheden, “veroorzaakt door een overschot aan productiecapaciteit, een overvloed aan gesubsidieerde duurzame energie uit Duitsland en lage CO2-prijzen, in combinatie met een afnemende elektriciteitsvraag als gevolg van de economische crisis”. Ook het aantal klanten van Nuon nam met enkele procenten af. Zelfs een grotere verkoop van gas door de relatief koude maanden van begin dit jaar kon het verlies niet opvangen.

Vattenfall moest in totaal al 4,3 miljard afschrijven op Nuon

Bij de presentatie van de eigen jaarcijfers maakte het Zweedse moederbedrijf Vattenfall, sinds 2009 eigenaar van Nuon, gisteren al bekend dat er voor 3,4 miljard euro moet worden afgeschreven. Bijna de helft daarvan, 1,6 miljard euro, geldt de elektriciteitscentrales van Nuon.

Het Zweedse Vattenfall heeft Nuon in 2009 voor 10 miljard euro overgenomen. Volgens critici was dat veel te veel. Inmiddels heeft Vattenfall in totaal al 4,3 miljard euro moeten afschrijven op Nuon.