Knakworst in huiskamersfeer

Sfeer

Geen dienbladen, geen kassa’s: de lunch bij softwarebedrijf Quinity, dat in een voormalig postkantoor zit, heeft een huiskamersfeer. Iedereen eet hier gratis. Drie lange tafels staan vol met beleg, aan de zijkant een tafel met brood, bordjes en de special van vandaag: warme knakworst.

Lunchkoks Marina en Anita zetten alles dagelijks klaar. De twee hartsvriendinnen proberen ondanks hun gebrek aan fornuis steeds iets extra’s te maken: vandaag dus knakworst, op andere dagen zijn er gehaktballetjes, quiches, tosti’s of pannenkoeken. Fleur, recruiter: „En met Kerstmis en Pasen ziet het er hier geweldig uit. Dan kopen Marina en Anita de hele Xenos leeg.”

Frituur komt er bij dit bedrijf niet in – de lunch is biologisch. Reden voor een groepje mannen om eens in de maand te lunchen bij snackbar De Reiger. „Vrouwen zijn er eigenlijk nooit bij, maar iedereen is welkom hoor!”, zegt software engineer Michiel. Ons broodje knakworst en sla gaat er goed in, net als de gezellige boterham met anijshagel. Pas later ontdekken we een zonnig dakterras – een raadsel waarom iedereen niet daar zit.

Reacties

„Het pompoenpittenbrood is héél lekker”, vindt hr-medewerker Judith. „Onlangs hadden ze soja-amandelmelk gekocht, maar dat was geen succes... Toch maar liever gewone melk!” Rob, hoofd systeembeheer: „Ik eet hier een stuk luxer dan thuis, er is ook zoveel keus. Waar krijg je nou zo’n lunch? Alles wordt voor je klaargezet en je hebt niet dat gedoe van betalen met je chippas. Veel gezelliger. Plus, je spreekt je collega’s nog eens ergens anders over. De ongeschreven regel is hier: bij de lunch praat je niet over werk.”

Wat is de beste bedrijfskantine van Nederland? Meld kanshebbers aan via werk@nrc.nl

    • Cecile Elffers