Jongens zijn het, maar wel brede jongens

Met Karim Rekik (18) en Jeffrey Bruma (21) hoopt PSV het centrale duo van vorig seizoen te vergeten. „Je leert veel als je tegen Agüero speelt.”

De nieuwe Alex? „Dat gaat te ver”, zegt Chelsea-scout Piet de Visser. Met Jeffrey Bruma hoopt PSV eindelijk een waardige opvolger te hebben gevonden voor ‘De Tank’, die in 2007 naar Chelsea vertrok. Maar zover is het nog niet, meent de voormalige talentenscout van PSV. „Jeffrey is ook een ander type. Ik heb hem bij Chelsea zien knokken tegen spits Didier Drogba, naast verdediger John Terry en ook Alex. Dat deed hij fantastisch voor zijn leeftijd. Maar hij heeft nog wel even nodig.”

Want Alex, zegt De Visser, was 23 toen hij hem bij Santos in Brazilië scoutte. En Bruma is pas 21, ook al heeft hij al een voetballeven achter de rug sinds hij als tiener uit de Feyenoord-jeugd naar Chelsea vertrok. Ook op voorspraak van De Visser, trouwens. Logisch dus dat hij Bruma bewierookt: „Een goede mentaliteit, heel serieus. Positioneel uitstekend, met een goede trap. Die gaat grote stappen maken.” Samen met de achttienjarige Hagenaar Karim Rekik, voor een jaar gehuurd van Manchester City, moet Bruma de centrale verdedigers Wilfred Bouma en Timothy Derijck doen vergeten. Er zijn moeilijkere klussen denkbaar. Want als de vertrokken coach Dick Advocaat zich ergens aan ergerde in zijn mislukte jaar bij PSV, waren het de slippertjes van zijn stoppers. „We moeten accepteren dat het bij PSV niet meer zal veranderen”, zei Advocaat toen PSV eind maart tegen Roda JC weer een voorsprong verspeelde. Er ging veel mis in het hart van de defensie, waarvan alleen Marcelo nog over is. Waar het fout ging? „Het kan gewoon te maken hebben met wedstrijdspanning of stress”, zei Bouma vorige week in VI. Hij kreeg geen nieuw contract en traint nu bij Helmond Sport. Derijck is verhuurd aan FC Utrecht. Nieuwkomer Jeffrey Bruma praat niet over zijn voorgangers, een analyse blijft achterwege. „Natuurlijk heb ik het gevolgd vorig seizoen, iedereen weet wat er over gezegd is. Ik zal keihard mijn best doen om het zo goed mogelijk in te vullen”, zegt hij na de training. Dat was vorige week woensdag, op trainingscomplex De Herdgang. PSV-directeur Tiny Sanders glundert. En op de tv in de kantine is technisch manager Marcel Brands te horen. De deal met AS Roma is juist rond: Kevin Strootman vertrekt voor tegen de twintig miljoen euro naar Italië. Brands verkocht deze zomer voor ruim veertig miljoen en gaf nog geen vierde van dat bedrag uit aan verse krachten. Vorig jaar kon hij er niets van, nu haalt hij de zilvervloot binnen. Mark van Bommel traint deze ochtend nog een laatste keer mee in de voorbereiding op zijn eigen afscheidswedstrijd van afgelopen vrijdag. Voor de rest veel gel in kapsels, veel jonge gezichten. De erfenis van vorig seizoen drukt niet op de schouders van Phillip Cocu, die naar voren werd geschoven als hoofdtrainer van de club die deze zomer honderd jaar bestaat. Ja, Marcelo loopt er nog rond. En Ola Toivonen, die aast op een toptransfer. Maar het woord is dit seizoen aan de jonkies. Ze zullen er snel moeten staan, jongemannen als Rekik en Bruma. Vanavond speelt PSV nog een oefenwedstrijd in Istanbul tegen Fenerbahçe, volgende week wordt het serieus met de eerste horde op weg naar de Champions League: het Belgische Zulte Waregem. Maar druk? Rekik kijkt uit zijn ogen alsof hij al jaren in de top speelt. Geduldig gaat hij op de foto met supporters, maakt een praatje en schudt handen. „Rekik heeft de zelfverzekerde uitstraling die veel toppers van nature hebben”, zei de Franse oud-topspeler Patrick Vieira, hoofd jeugdopleidingen bij Manchester City, vorig jaar in deze krant. En Rekik zelf: „Ik wil de beste verdediger van de wereld worden.” Natuurlijk was de tiener nog niet in staat mannen als Joleon Lescott of Vincent Kompany uit de basis te spelen. Maar op trainingen kon Rekik ruiken aan het echte werk. „Ik trainde met het eerste mee, zat vaak bij de selectie en heb veel meegemaakt van het kampioensjaar. Vooral Vinni [Vincent Kompany] praat veel met je. Als je met hem samenspeelt – hij rechts en ik links – daar leer je veel van. Of als je tegen topspitsen als Kun Agüero speelt, daar word je snel volwassen van.” Het is moeilijk te zeggen wie van de twee breder is. Rekik, 1 meter 86, is drie centimeter korter dan Bruma. In spiermassa doen ze weinig voor elkaar onder. De Engelse jaren – Bruma speelde de afgelopen twee jaar ook nog bij het Duitse HSV – hebben hun sporen nagelaten. Rekik: „De eerst training bij Manchester City was ik zestien. Als je niet vol in het krachthonk meedoet, kom je fysiek tekort.” Bruma: „Je moet tegen die fysieke spelers in de Premier League opboksen, ook al ben je jong. Je moet daarin mee, dus vraag je een programma bij de fitnesscoach, specifiek op je lichaam afgestemd. Daar moet je winst uithalen.” Spitsen in Nederland kunnen hun borst natmaken. PSV heeft weer een tank in huis. Twee zelfs.
    • Bart Hinke