Ik ben misschien iets overgestructureerd

Dewi Hamwijk (29) is juriste Ze schrijft haar proefschrift bij de faculteit rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam Dewi woont samen met haar vriend in zijn koophuis

‘Ik werk aan een proefschrift in het Europees privaatrecht. Erg leuk, al zal ik wel blij zijn als ik het binnenkort af heb. Dat had al eerder gemoeten, maar omdat ik tijdens mijn aio-schap veel gepubliceerd heb, kreeg ik wat extra tijd. Als ik straks klaar ben, zou ik het liefst werken voor een advocatenkantoor of een bank in Azië. Ik houd van nadenken en schrijven, maar ik wil nu graag het veld in; uiteindelijk is recht toch iets praktisch.

„Als stel in een ‘normale situatie’ zou je alles door tweeën delen. Maar omdat mijn vriend, die advocaat is, een veelvoud verdient van mijn salaris, maak ik gewoon elke maand 600 euro over naar onze gezamenlijke rekening. Soms stort ik er wat bij, als ik veel heb uitgegeven. Waar slaat dat op, zegt mijn vriend dan, we doen toch alles samen? Maar ik vind het een fijn, gelijkwaardig gevoel om wat bij te dragen.

„Wanneer mijn studievrienden langskomen en zien in wat voor mooi huis wij samen wonen, denk ik wel: hoe komt dit over? Lijk ik nu een soort gold digger? Maar goed, we zijn nu alweer meer dan vier jaar samen. Dus het is hopelijk inmiddels duidelijk dat we serieus zijn!

„Mijn salaris is vrij laag, maar ik kom er prima mee uit. Ik hoor weleens collega’s die ook advocaat willen worden heel stoer zeggen: ‘Je moet niet voor minder dan een medewerkerssalaris gaan’. Ik weet dan niet eens wat dat is... Maar eerlijk gezegd: als ze zeggen ‘het is crisis en iedereen krijgt hetzelfde’, vind ik het allang best. Het gaat mij om het vak, niet om het grote geld.”

‘Ik houd mijn saldo strikt in de gaten, ben heel gestructureerd; ietsjes overgestructureerd misschien. Dat zal wel een reactie zijn op mijn wat chaotische jeugd. Ik heb hartstikke leuke ouders; we hadden vroeger alleen wel een huishouden van Jan Steen. Over geld werd niet echt gepraat, maar als het op was merkte je het wel – dan aten we opeens dagen achter elkaar hetzelfde. Zoiets wil ik voorkomen. Ik heb een drang om alles zo veel mogelijk vooruit te betalen, zodat ik weet waar ik aan toe ben. M’n studieschuld heb ik in een recordtijd afgelost.

„Mijn structureerdrift gaat ver: ik heb vier verschillende bankrekeningen. En het liefst had ik er nog meer, voor elk doel één: één voor kleding, één voor reizen, enzovoorts. Wat ook tamelijk bizar is: ik scan al mijn administratie. Ik vind het een veilig idee dat ik alles dan online terug kan vinden.

„Ik ben weinig prijsbewust met boodschappen. Zo ga ik vaak naar de biologische winkel. Duur, maar dat maakt me niet uit. Tegenwoordig koop ik af en toe ook duurdere wijn. Het hoeft toch niet altijd een fles van 4 euro te zijn? Grappig genoeg moet ik mijn vriend van zo’n duurdere fles overtuigen. Want hij verdient weliswaar veel, hij is zuinig opgevoed. Ik zeg dan: je werkt toch geen 80 uur per week om wijn te drinken die je ‘mwoah’ vindt?

„Met kleding ben ik trouwens wel een koopjesjager. Soms laat ik mijn vriend raden wat een outfit me heeft gekost. Heel leuk als het dan veel goedkoper is dan hij denkt!”

Ook vertellen over je inkomsten en uitgaven in deze rubriek? Aanmelden kan via werk@nrc.nl

    • Cecile Elffers