Hij ruïneert zijn carrière vakkundig

Democraat Anthony Weiner vraagt vergiffenis voor nieuwe escapades, maar de kiezer lijkt nu klaar met zijn gedrag.

Anthony Weiner en echtgenote Huma Abedin stonden gisteren de pers te woord na de onthulling dat Weiner opnieuw seksueel getinte correspondentie met een vrouw heeft gevoerd. Foto AFP

Tot gisteren gold Anthony Weiner (48) als favoriet bij de burgemeestersverkiezingen van New York, ondanks zijn aftreden als Congreslid na een seksschandaal in 2011. Maar zijn kansen zijn vrijwel verkeken nu is uitgekomen dat hij ook een andere vrouw seksueel getinte berichten en naaktfoto’s van zichzelf stuurde. Een van de opvallendste politieke talenten heeft ook het talent zijn eigen carrière te dwarsbomen.

Toch wil de Democraat zich niet als kandidaat terugtrekken, zei hij gisteren op een persconferentie. Weiner gaf toe dat hij op internet seksueel getinte berichten aan een of meer vrouwen heeft gestuurd. Hij deed dat, zei hij, „tot ergens in de zomer van vorig jaar”. Dat is dus lang nadat hij om eenzelfde kwestie moest aftreden als lid van het Huis van Afgevaardigden. „Ik heb altijd gezegd dat er meer berichtjes of foto’s van mij naar buiten konden komen, en vandaag is dat gebeurd.” Onder het pseudoniem Carlos Danger wisselde Weiner vorig jaar seksueel getinte berichten uit met een 22-jarige vrouw, schreef website The Dirty gisteren. En hij stuurde naaktfoto’s van zichzelf. De vrouw bracht de correspondentie naar buiten, omdat ze achteraf vindt dat Weiner misbruik heeft gemaakt van haar „onvolwassenheid”. The Dirty publiceerde de berichten. Weiners vrouw, Huma Abedin, stond gisteren glimlachend aan Weiners zijde. Ze nam nerveus het woord en zei dat ze haar man vergeven heeft. Abedin (36) is al jaren de rechterhand van Hillary Clinton. Ze was Clintons stafchef op het ministerie van Buitenlandse Zaken, en bereidt nu haar mogelijke presidentskandidatuur voor. Clinton is Abedins mentor en tweede moeder; in Abedins stoïcijnse steun voor haar man zien Amerikaanse media de hand van Clinton. Ook zij koos voor loyaliteit aan haar vreemdgaande echtgenoot. Dat is politiek goed uitgepakt. Hillary Clinton werd senator en minister van Buitenlandse Zaken en is nu de populairste Amerikaanse politicus. In het preutse Amerika wordt overspel van politici niet geaccepteerd. Aan de andere kant: een politicus die vergiffenis vraagt, krijgt die soms van de kiezer. Bill Clinton is bijvoorbeeld populairder dan hij was vóór het schandaal met Monica Lewinsky. Ook Anthony Weiner leek eenmisstap uit 2011 te boven zijn gekomen. In mei van dat jaar zette hij een foto van zichzelf in onderbroek, met een erectie, op Twitter. De foto was bedoeld voor een 21-jarige vrouw, aan wie hij al langer seksueel getinte berichten stuurde. Zijn vrouw was op dat moment hoogzwanger. Weiner loog aanvankelijk dat zijn account gehackt was, trad af toen die leugen uitkwam en gaf toe met zeker zes vrouwen dergelijke relaties te onderhouden. Hij ging in seks- en relatietherapie en bereidde een opmerkelijke comeback voor. Weiner en Huma Abedin gaven interviews aan The New York Times en het roddelblad People, waarin ze zeiden dat ze een diepe crisis in hu huwelijk te boven waren gekomen. Weiner maakte van zijn misstap zelfs een handelsmerk: juist omdat hij in de fout was gegaan, heeft hij „harde lessen geleerd”, zei hij. Met steun van zijn vrouw voerde hij een agressieve campagne om burgemeester te worden van zijn geboortestad. Dankzij zijn naamsbekendheid en een campagne vol harde uitspraken (over de middenklasse, over de Palestijnen) stond Weiner al snel bovenaan in alle peilingen. Hij kon tot gisteren op zeker een kwart van de stemmen rekenen in een verkiezing met veel deelnemers. Weiner zal, zei hij gisteren, opnieuw vergiffenis vragen aan de New Yorkers. Maar waarschijnlijk is dat een keer te veel. The New York Times roept Weiner vandaag op de kiezer niet langer lastig te vallen met zijn privéproblemen en op te stappen: „uit de publiciteit, weg van de camera’s, weg van internet en weg uit de strijd om het burgemeesterschap van New York”, aldus de krant.
    • Guus Valk