Het is hier magnifique

De gemeente Utrecht heeft de vergunning van de laatste exploitant van raamprostitutie ingetrokken. Als de rechter dat vandaag niet ongedaan maakt, sluiten morgen alle ramen aan het Zandpad. Onder prostituees heerst woede en paniek.

Leunend tegen de deurpost van haar ark probeert Linda ‘mosquitos’ – muggen – buiten te houden. Ze slaat wild om zich heen. Het is hopen op een goede dienst. Linda: „Ik heb gisteren de hele nacht gewerkt en maar drie klanten gehad. Ze betaalden maar 40 euro voor seks. Dat heb ik maar gedaan.” Het zijn slechte tijden. Dat heeft volgens Linda een paar redenen: „Vooral de ramadan. Ik heb veel moslims als klant, maar die komen nu niet. En mijn Nederlandse klanten zijn op vakantie.” De reden om uit Venezuela te vertrekken is simpel: „Geld.” Verdienen was volgens Linda in Zuid-Amerika onmogelijk. Ze is door Europa gaan rondtrekken. Spanje, Griekenland, Zwitserland, België. „Ik heb in seksclubs gewerkt, maar het raam bevalt me beter. In die clubs liepen pooiers rond, de gasten voerden je steeds te veel cognac.” Toch zijn de problemen nooit zo groot geweest als nu, gezien de dreigende sluitingen. „Kun jij leven zonder werk? Ik betaal belasting, ik heb een huis. Mijn vaste lasten alleen al zijn 950 euro per maand.” Ander werk vinden is nog niet gelukt. Vorige week probeerde ze het in Leeuwarden. „Een beestenbende. Je krijgt 30 tot 35 euro voor seks, en de kamers zijn… nou, dat zie je nog niet in de dierentuin.” Nee, dan het Zandpad. Ze woont op vijf minuten loopafstand: „Het is hier magnifique.”

    • Robin Utrecht
    • Enzo Steenbergen