Het gaat niet best met VVD’er Johan Houwers

Johan Houwers trad deze week terug als Kamerlid voor de VVD omdat hij verdacht wordt van oplichting en valsheid in geschrifte.

De aanwijzing van de navigatie is veelzeggend: „Adres bij benadering gevonden.” De moderne villa van Johan Houwers ligt verscholen aan het einde van een onverharde, doodlopende weg even buiten de Gelderse plaats Winterswijk. Het VVD-Kamerlid dat maandag zijn zetel opgaf omdat het Openbaar Ministerie (OM) hem verdenkt van hypotheekfraude, zit er een dag na die bekendmaking beduusd bij. In een wit poloshirt, beige short en zwarte slippers serveert hij een glas water in de schaduw van zijn huis. Op tafel ligt De Gelderlander. „VVD’er weg na aangifte”, is de kop op de voorpagina.

Veel wil Houwers (55), bij een onverwacht bezoek, niet kwijt. Eerst wil hij het onderzoek tegen hem afwachten. Op de vraag hoe het met hem is, antwoordt hij: „Niet best.” De blik van zijn vrouw en dochter verraden de sfeer in huis. De verdenking is dan ook niet mals. Na een aangifte „een paar weken geleden” door Aegon, de hypotheekverstrekker van Houwers, doet de Rijksrecherche nu onderzoek naar valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De oud-makelaar zucht als hij het hoort. Vorige week nog een onbekend Kamerlid, nu in één adem genoemd met de praktijken van verdachte VVD’ers als Jos van Rey en Ton Hooijmaijers. Jarenlang werkte hij zich uit de naad als ondernemer én voor de partij waarvan hij lid is sinds zijn studententijd in Nijmegen. Die stad was midden jaren zeventig bepaald niet de natuurlijke habitat voor een Wiegelfan, maar Houwers genoot van de nachtelijke discussies met zijn linkse studiegenoten. Conformeren is niet zijn sterkste eigenschap. In 2001 moest hij aftreden als VVD-wethouder in Winterswijk door zijn eigenzinnige optreden. Huidig VVD-fractievoorzitter Tom van Beek: „Hij kon niet goed door de bocht met zijn ambtenaren.” Iets dat in VVD-kring niet meteen als een belediging wordt opgevat. Van Beek: „Een deel van de mensen loopt met hem weg, het andere deel verguist hem. Zo gaat dat met goede, populaire politici.” En populair is Houwers in Winterswijk. Na zijn aftocht als wethouder werd hij met voorkeursstemmen herkozen. Meer dan tien jaar combineerde hij het raadswerk met het lidmaatschap van de Provinciale Staten van Gelderland, een eigen radioprogramma Op de koffie bij de plaatselijke vrijwilligersomroep RTV Slingeland en zijn werk als makelaar. In 2003 start Houwers in Winterswijk en het belendende Varsseveld makelaarskantoor Houvast, waarmee hij goed verdient. Tot in 2008 de economische crisis uitbreekt. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel lijdt het kantoor nu al een aantal jaar tonnen verlies, het ontslag van een deel van het personeel ten spijt. Op het kantoor zelf willen ze er, net als Houwers, niets over kwijt. „Van alles wat er nu speelt, houden we ons afzijdig”, zegt een medewerkster. Houwers’ andere bv, Houw-vast Beheer, lijdt ook verlies. Crisis of niet, in februari 2010 sluit hij zijn nu bediscussieerde hypotheek van een miljoen euro af. Met drie andere in 2005 en 2011 afgesloten hypotheken leent Houwers in totaal 1.382.000 euro voor verschillende panden en percelen in en rond Winterswijk. Op 26 oktober 2010 treedt Houwerstoe tot de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen behaalt hij ruim 3.000 voorkeursstemmen, bijna duizend meer dan de huidige fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Maar net als in 2012 komt de laaggeplaatste Gelderlander pas in de Kamer als een aantal van zijn partijgenoten is doorgeschoven naar het kabinet. „Hoe ver Den Haag ook is van hier, hij vergat zijn kiezers nooit”, zegt VVD-bestuurslid in Winterswijk Wil Willemsen. Buiten Winterswijk daarentegen bleef Houwers een onbekend parlementariër. Tot begin deze week. Houwers: „Nu weet ik hoe het is om op deze manier in de krant te staan: vreselijk.” Hij zal terugvechten, zegt hij, als het moment daar is. Houwers, staand op zijn oprit: „Voorlopig ben ik even ambteloos burger, helaas.”
    • Hugo Logtenberg