‘Blijlevens gebruikte epo - hele top drie Tour van 1998 op dopinglijst’

Met zijn tong uit zijn mond probeert Jan Svorada (groene trui) Jeroen Blijlevens (links) in de eindsprint te verslaan. Blijlevens, die tijdens die Tour epo gebruikte naar nu blijkt, won de etappe. Foto ANP / Ed Oudenaerden

De Nederlandse wielrenner Jeroen Blijlevens heeft doping gebruikt in de Tour de France van 1998, waarvan hij de vierde etappe won. Dat staat in een rapport dat de Franse senaatscommissie vandaag bekend heeft gemaakt. Ook de hele top-drie van de Tour de France van 1998, wijlen Marco Pantani, Jan Ullrich en Bobby Julich, gebruikte doping.

Blijlevens, die dopinggebruik tot nu toe altijd heeft ontkend, maakte destijds deel uit van de toenmalige TVM-wielerploeg, die dat jaar uit de Tour stapte wegens invallen van de Franse justitie en politie. In een vrachtwagen van de ploeg werden 104 ampullen Epo gevonden. Zes wielrenners waaronder Blijlevens werden verdacht van gebruik van verboden middelen, maar doping kon toentertijd nog niet worden gevonden met een test. De ploeg werd het jaar daarop uit de Tour geweerd. De ploegleiding werd veroordeeld.

Dat Blijlevens nu toch op de lijst staat van de Franse senaatscommissie is pikant; hij is momenteel een van de ploegleiders van de Belkin-wielerploeg. Een woordvoerder van Belkin liet weten dat de ploeg het officiële rapport afwacht en nog geen reactie geeft, meldt ANP.

Pantani stond ook in het dopingschema van Fuentes

De Franse lijst met namen is een aardige omvangrijke lijst van Epo-gebruikers, twittert NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas EPO-gebruikers in Tours 98/99 uit Senaat-rapport: o.a. Blijlevens, Tafi, Zabel, Hamburger, Heppner, Cipollini, Pantani, Ullrich, Livingstone

Van Pantani was ook al langer bekend dat hij doping gebruikte; in de administratie van dopingarts Eufemiano Fuentes staat in één van de in 2006 in beslag genomen dopingschema’s de letters PTNA. Het is de afkorting voor Panticosa, Fuentes’ schuilnaam voor Marco Pantani.

Ook Franse en Italiaanse renners op lijst

Ook Erik Zabel, winnaar van de groene trui en drie Franse renners - Laurent Jalabert, Laurent Desbiens en Jacky Durand - staan op de lijst. Evenals de namen van vele Italiaanse renners zoals sprinter Mario Cipolloni, winnaar van twee etappes in 1998 en vier in 1999, en zijn landgenoten Andrea Tafi en Fabio Sacchi. Ook Spaanse renners als Marcos Serrano, Manuel Beltran en de winnaar van de Vuelta 1998 Abraham Olano zouden op de lijst staan.

Senaat wil geen politieagent spelen

De senaatscommissie onderzocht de afgelopen maanden het gebruik van doping in de sport en hoe efficiënt de strijd ertegen is verlopen. Verschillende sporters legden een verklaring af. Uit de verhoren bleek dat rugby en wielrennen de meest gedrogeerde sporten zijn.

De Senaat kwam met zestig adviezen om gebruik van doping tegen te gaan, maar wil zelf niet met terugwerkende kracht gevolgen geven aan de uitkomsten van het onderzoek. Jean-François Humbert, voorzitter van de commissie, zegt in de krant:

“Wij zijn geen politieagenten of rechters.”

UCI-voorzitter Pat McQuaid zei onlangs al dat Pantani zijn Tourzege kan behouden als zou blijken dat hij Epo had gebruikt. Het rapport van de Franse senaatscommissie zou aanvankelijk al op 18 juli worden gepresenteerd, maar werd uitgesteld tot na de Tour de France van dit jaar; wielrenners vreesden dat het anders de hele Tour over doping zou gaan.

    • Anouk Eigenraam