‘Hele erepodium van Tour Dopage 1998 nam epo’

Op de lijst met namen van wielrenners die in de Tour van 1998 epo zouden hebben gebruikt, staat de topdrie van het eindklassement. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

De officiële lijst met 44 namen zou later vandaag worden bekendgemaakt door een Franse senaatscommissie. Die onderzocht hoe efficiënt de dopingstrijd is gevoerd. Hiervoor zijn oude waarden opnieuw bekeken. De Italiaan Marco Pantani, in 2004 overleden na een overdosis cocaïne, won de Tour van 1998, vóór de Duitser Jan Ullrich en de Amerikaan Bobby Julich. De nummers twee en drie van het erepodium hebben toegegeven het verboden epo te hebben gebruikt tijdens hun carrière. Pantani werd in 1999 als klassementsleider van de Giro opgepakt wegens een te hoge hematocrietwaarde – wat kon duiden op gebruik van epo. Het wondermiddel kon nog niet worden getraceerd. Renners met een hematocrietwaarde van boven de 50 kregen om gezondheidsredenen een startverbod opgelegd. De Franse ronde van 1998 staat bekend als de Tour Dopage. De hele ploeg van Festina werd destijds uit koers gehaald, nadat in de auto van verzorger Willy Voet langs de Frans-Belgische grens een grote hoeveelheid epo was aangetroffen. Ook het Nederlandse TVM en Spaanse ploegen werden in verband gebracht met epogebruik en verlieten de Tour.