Gat in de markt: opa’s en oma’s passen op je kat

Er zijn in Nederland veel eenzame ouderen én veel eenzame huisdieren met druk-druk-drukke baasjes. Sofie Brouwer (30) bedacht een manier om ze bij elkaar te brengen. Een jaar geleden zegde ze haar baan in de reclamewereld op en startte ze Oopoeh, een stichting die huisdierbezitters koppelt aan senioren die hun dier graag gezelschap willen houden. Oopoeh staat voor: opa’s en oma’s passen op een huisdier.

Voor 12,50 euro per maand krijgt een baasje een eigen Oopoeh voor z’n huisdier toegewezen. Inmiddels zijn zo’n 600 honden, katten, cavia’s en een enkel varkentje op deze manier aan een oppas gekomen.

Heb je een gat in de markt gevonden?

Brouwer: „Ja, zeker. Er is te weinig opvang voor huisdieren. Ik merk in mijn omgeving dat mensen hun huisdier het liefst onderbrengen bij iemand die ze kennen. Zonder dat we adverteren, hebben zich al veel baasjes bij ons ingeschreven. We proberen drie vliegen in één klap te slaan: senioren helpen aan meer gezelschap en beweging, baasjes helpen aan een betrouwbare oppas en huisdieren helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben.”

Wat is de doelgroep?

„Met name werkende mensen en gezinnen waarvan de ouders begin veertig zijn en hun handen vol hebben aan de kinderen, de hond en hun werk melden zich bij ons aan. Die gezinnen krijgen er op deze manier een soort oppasopa of -oma bij, die ze bij wijze van spreken met Kerst uitnodigen voor het eten. Het gaat ons erom dat niet alleen het baasje en het huisdier er iets aan hebben, maar ook de oudere.”

Worden de ouderen niet gebruikt als goedkoop alternatief voor een pension?

„Daar waken wij heel erg voor. We willen laagdrempelig zijn, maar vragen wel inschrijfgeld zodat we er zeker van zijn dat de baasjes die zich bij ons aanmelden op de hoogte zijn van wat we doen. Als stichting doen we de bemiddeling, we zorgen dat de verwachtingen juist zijn. De grap is dat onze ‘oopoehs’ meestal gevraagd worden één of twee dagen per week op te passen, maar omdat ze gehecht raken aan een dier willen ze al snel het liefst vijf dagen.”

In de zomer, als mensen op vakantie gaan, is er zeker meer vraag naar oppasouderen?

„Ja. We hebben zeker nu weleens te maken met mensen die snel een oplossing zoeken. Die een lastminute boeken en daarna pas denken: o ja, hoe doe ik dat met m’n huisdier. Daar zijn we streng in, dan moet ik weleens nee verkopen. Je moet investeren voordat iemand gaat oppassen, daar gaat wat tijd in zitten. We gaan echt voor duurzaam contact.”